PKK namjerava formirati vlastitu vojsku u Siriji

Želimo formirati vlastitu vojsku kako bi odgovorili na prijetnje, poručeno je iz PKK-a u Siriji (Reuters)
Želimo formirati vlastitu vojsku kako bi odgovorili na prijetnje, poručeno je iz PKK-a u Siriji (Reuters)

Čelnici organizacije PYD/PKK, koji na području Sirije djeluju po imenom SDG, otkrili su kako u toj zemlji žele formirati vlastitu vojsku, javlja Anadolija.

“Želimo formirati vlastitu vojsku, kako bi odgovorili na prijetnje”, poručio je Abdulkadir Effedili, jedno od vodećih imena organizacije, objavio je britanski Times.

Effedili je također kazao kako Turska, Iran i snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada žele preuzeti svu teritoriju koja se trenutno nalazi pod kontrolom organizacije.

O podršci SAD-a on istakao: “Sve dok je SAD ovdje, sigurni smo da Iranci i Assadov režim neće pokušavati preuzeti kontrolu nad kompletnom teritorijom.”

SAD u pograničnim zonama

General Centralne američke komande (CENTCOM) Joseph Votel je 22. decembra prošle godine najavio uspostavljanje graničnih jedinica u Siriji, a u cilju sprečavanja ponovnog “oživljavanja” oružane grupe Islamska država Irak i Levant na tom području.

Prema podacima lokalnih sigurnosnih izvora, završena je obuka 400 članova SDG-a u kampu Sabahu’l Hayir, na jugu Haseke, i na istoku Halepa.

Philip Kosnett, otpravnik poslova američke ambasade u Ankari, pozvan je u srijedu u Ministarstvo vanjskih poslova Turske u vezi s dešavanjima u Siriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO