Orban: Ne bude li sredstava EU-a, okrenut ćemo se Kini

Viktor Orban je istakao da Evropa treba sačuvati Schengenski sistem ako želi zadržati ili unaprijediti svoju konkurentnost (EPA)
Viktor Orban je istakao da Evropa treba sačuvati Schengenski sistem ako želi zadržati ili unaprijediti svoju konkurentnost (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će 2018. biti ključna godina za Evropu, a da će se zemlje srednje Evrope okrenuti Kini ako im Evropska unija ne osigura finansijska sredstva za izgradnju potrebne infrastrukture.

“Srednja Evropa treba savladati ozbiljne nedostatke kada je riječ o infrastrukturi i u toj oblasti ima se još mnogo toga uraditi”, rekao je on na ekonomskom samitu u organizaciji njemačkog lista Die Welt.

Kako je dodao, zemljama srednje Evrope trebaju finansijska sredstva za izgradnju novih puteva i plinovoda, prenosi njemački list.

“Ako EU ne može osigurati finansijsku podršku, okrenut ćemo se Kini”, kazao je.

Dinamičan rast Višegradske grupe

Prema njegovim riječima, države Višegradske grupe pokazuju dinamičan rast i mogle bi dostići uspješnije zapadne zemlje do 2030. godine i postati, zajedno s Njemačkom, najveći neto davalac budžetu EU-a.

Kad je riječ o migraciji, Orban je naveo da 2018. godine članice EU-a moraju provesti volju svojih građana i istakao značaj zaštite vanjskih granica Unije.

Istakao je da Evropa treba sačuvati Schengenski sistem ako želi zadržati ili unaprijediti svoju konkurentnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO