May: Nema drugog referenduma o Brexitu

Theresa May je nedavno dogovorila početak druge faze razgovora o Brexitu (EPA)
Theresa May je nedavno dogovorila početak druge faze razgovora o Brexitu (EPA)

Premijerka Velike Britanije Theresa May neće održati drugi referendum o članstvu te zemlje u Europskoj uniji, potvrdila je njezina glasnogovornica.

Reuters prenosi da je bio odgovor premijerke May na rastući broj poziva za organiziranje referenduma.

Ranije je bivši čelnik Partije za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva i vodeći zagovornik Brexita Nigel Farage izjavio kako se zagrijava za ideju održavanja drugog referenduma.

Prema njegovim riječima, još jedno glasanje bi ponovno donijelo pobjedu za opciju “napustiti”.

Tvrdi i da Britancima nisu pružene sve informacije pred prvi referendum te da se mišljenje naroda mijenjalo.

Čelnici EU-a postigli su prije mjesec dana sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Brexitu.

Uvjeti tranzicijskog razdoblja

“EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Brexitu. Čestitke [britanskoj] premijerki Theresi May”, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na svom Twitter nalogu.

U Bruxellesu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici s Irskom i novcu koji Velika Britanija treba isplatiti Uniji u pravnoobvezujući Sporazum o izlasku.

Istovremeno će početi rad na uvjetima tranzicijskog razdoblja, koji bi uslijedio po službenom izlasku Velike Britanije iz EU-a u ožujku 2019. godine.

Kada je riječ o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija insistira od početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo točno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

EU navodi da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo s “trećim zemljama”, što će Velika Britanija postati tek od 2019. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO