Libija uništila posljednje skladište hemijskog oružja

Libija je uništila posljednjih 500 tona hemijskih proizvoda u postrojenju u njemačkom gradu Münsteru (EPA)
Libija je uništila posljednjih 500 tona hemijskih proizvoda u postrojenju u njemačkom gradu Münsteru (EPA)

Bijela kuća čestitala je Libiji na uništavanju posljednjeg skladišta hemijskog naoružanja te pozvala Siriju da u potpunosti eliminiše taj program.

“Čestitamo im na uništavanju ostataka iz Gaddafijeve ere”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

SAD poziva Siriju da učini isto i osigura da se to oružje više ne može koristiti protiv naroda te države, kazala je glasnogovornica Bijele kuće, prenosi Reuters.

Libija je uništila posljednjih 500 tona hemijskih proizvoda u postrojenju u Münsteru u Njemačkoj, što je ocijenjeno kao “historijski trenutak za razoružanje i sigurnost”, navodi se u saopćenju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Proizvodi, koji uključuju 23 spremnika hemikalija, prevezeni su danskim brodom 2016. iz libijske luke Misrate, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, navodi agencija AFP.

UN-ova konvencija

Lilbija se 2004. godine priključila UN-ovoj konvenciji za zabranu hemijskog oružja, u okviru pokušaja bivšeg čelnika Muammara Gaddafija da obnovi veze sa zapadnim zemljama.

Gaddafi je svrgnut u revoluciji i ubijen 2011. godine, no država je i dalje podijeljena, a dvije suprotstavljene frakcije bore se za kontrolu i međunarodno priznanje.

Nakon što je Gaddafi ubijen, novi libijski čelnici obavijestili su OPCW o postojanju hemijskog oružja.

Naoružanje je bilo uskladišteno na jugoistoku Libije zajedno s onim koje je Gaddafi prijavio međunarodnoj zajednici 2004. godine.

Više od 96 posto svjetskih zaliha hemijskog oružja uništeno je pod nadzorom OPCW-a, zbog čega je ta organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir 2013. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO