Evropske sile poručile Trumpu: Ostajemo pri ugovoru s Iranom

Sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju u sljedećih 15 godina (EPA)
Sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju u sljedećih 15 godina (EPA)

Europska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka zajednički su pozvali američkog predsjednika Donalda Trumpa da ostane pri ugovoru koji je onemogućio Iran da razvija nuklearno oružje, javlja Reuters.

Predstavnici europskih sila uputili su takav apel samo dan prije nego Trump treba odlučiti o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što bi, de facto, značilo kraj sporazuma po kojem je Teheran za obustavljanje programa dobio ukidanje velikog broja sankcija.

Specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mohgerini, zatim šefovi diplomacija Jean-Yves Le Drian, Sigmar Gabriel i Boris Johnson razgovarali su s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom u Bruxellesu, te pružili podršku sporazumu.

Za razliku od Trumpa, koji je sporazum opisao kao “najgori ikad ispregovarani sporazum”, vodeći diplomati su istaknuli da on nema alternativu.

“Složili smo se da želimo sačuvati sporazum od bilo kakve odluke koja bi ga mogla ugroziti”, rekao je Gabriel, dodajući da je neophodno spriječiti razvoj nuklearnog oružja.

Zarif je na društvenim mrežama poručio kako je sastanak snažna poruka da se Iran pridržava odredbi ugovora te da ima pravo da uživa u ekonomskim koristima olakšavanja sankcija.

Centralni element evropske sigurnosti

Prethodno je Mogherini poručila da je EU odlučna očuvati sporazum o iranskom nuklearnom programu, te poziva “sve da ga poštuju”.

“Sporazum funkcionira, ispunjava svoj glavni cilj”, kazala je Mogherini, a prenosi dpa.

“Ključno je da sve strane nastave poštivati sporazum”, rekao je Yves Le Drian, pozivajući posebno SAD da to čini.

“Mislim da niko do sada nije iznio bolju alternativu… kao način da se spriječi Irance da steknu vojnu nuklearnu sposobnost”, rekao je Johnson, ocijenivši da je riječ o “ključnom sporazumu zahvaljujući kojemu je svijet sigurniji.”

Trump dovodi u pitanje iranski nuklearni sporazum, smatrajući ga jednim od “najgorih” u američkoj povijesti.

On će u petak odlučiti hoće li Iranu ponovno nametnuti sankcije na izvoz nafte, dok bi u subotu trebao potvrditi da Iran poštuje sporazum.

Kongres odluku prepustio Trumpu

Trump je 13. listopada odlučio decertificirati iransko podređivanje nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine, u potezu koji nije povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma, ali je prepustio 60-dnevni rok Kongresu da odluči hoće li ponovno uvesti sankcije Teheranu zbog njegova nuklearnog programa, čak i u slučaju da to predstavlja američko kršenje sporazuma.

No, Kongres SAD-a nije poduzeo nikakvu akciju prije isteka roka za ponovno uvođenje sankcija Iranu, ostavljajući povijesni sporazum netaknutim i prepuštajući predsjedniku da donese odluku.

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka – postigli su 14. srpnja 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Prema tom sporazumu, sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju u sljedećih 15 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Međunarodna agencija za atomsku energiju navodi da Islamska Republika nije obogaćivala uranij preko dozvoljene mjere nakon sporazuma sa svjetskim silama.

26 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO