Erdogan i Putin odlučni produbiti odnose na svim poljima

Erdoğan i Putin izrazili su odlučnost u vezi s dodatnim jačanjem odnosa na svim poljima (EPA)
Erdoğan i Putin izrazili su odlučnost u vezi s dodatnim jačanjem odnosa na svim poljima (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenose agencije.

Tokom razgovora je naglašeno kako je vrlo važno da što prije budu obustavljeni napadi na civile u Idlibu i Istočnoj Ghouti kako bi pregovori u Astani i Kongres u ruskom Sočiju bili uspješni.

Iz Ureda turskog predsjednika saopćili su da su dvojica čelnika razgovarala i o odnosima između Turske i Rusije. Bilo je riječi i o saradnji na projektima nuklearne centrale Akkuyu i plinovoda “Turski tok”.

Erdoğan i Putin izrazili su odlučnost u vezi s dodatnim jačanjem odnosa na svim poljima, piše Anadolija.

Pitanje napada na rusku bazu

U odvojenom istupu Putin je izjavio da Turska i njena vojska ne stoje iza napada na ruske vojne baze u Siriji.

“Znamo ko stoji iza ovih napada. Siguran sam da iza napada ne stoji država Turska i njena vojska”, rekao je Putin ruskim novinarima u Moskvi, dodajući da je o tom pitanju telefonom razgovarao i s Erdoğanom.

Istakao je da su napadi na ruske baze u Khmeimimu i Tartusu izvedeni u cilju narušavanja odnosa Rusije s njenim partnerima, uključujući i Tursku.

Ruski list Komersant u tekstu, objavljenom 4. januara, pisao je da je 31. decembra 2017. u zračnom napadu opozicijskih snaga na bazu Khmeimim u Siriji ranjeno najmanje deset ruskih vojnika, dok je uništeno sedam vojnih aviona. Rusko Ministarstvo odbrane djelomično je demantovalo tvrdnje saopćenjem da su u napadu na bazu poginula dva vojnika, dok sedam aviona uopće nije uništeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO