Katar traži međunarodnu arbitražu za okončanje blokade

Prošlog ljeta Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Dohom (Reuters)
Prošlog ljeta Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Dohom (Reuters)

Katar je počeo tražiti međunarodnu arbitražu u pokušaju da okonča blokadu koju su mu nametnule tri susjedne zaljevske zemlje i Egipat.

Glasnogovornica katarskog ministra vanjskih poslova Lulwa al-Khater objelodanila je taj potez u srijedu, dan nakon što je UN-ova istraga ustvrdila da blokada negativno pogađa stanovnike regije.

“Već smo počeli stvar iznositi na međunarodni nivo tražeći arbitražu ili odlazak na međunarodne sudove ili UN-ove institucije kako bi se završila blokada”, rekla je Khater na pres-konferenciji u Dohi, dodajući da su “za nas sve mogućnosti otvorene”.

U novembru prošle godine predstavnici UN-ovog Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) posjetili su Katar, pri čemu su se sastali s otprilike 20 vladinih i predstavnika civilnog društva, kao i s ljudima koje je pogodila blokada.

Nakon posjete OHCHR izdao je izvještaj i poslao kopiju Nacionalnom komitetu za ljudska prava Katara (NHRC)

Materijalna i moralna šteta nanesena Kataru

“Izvještaj je poslan iz perspektive neutralne međunarodne tačke gledišta i donosi važne zaključke”, rekla je Khater, potcrtavajući da je blokada Kataru nanijela materijalnu i moralnu štetu.

Prošlog ljeta Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Dohom i nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu toj zaljevskoj zemlji.

Kvartet zemalja optužio je Katar za finansiranje “ekstremističkih” grupa i bliske veze s regionalnim rivalom Iranom, što je Katar oštro odbacio.

Ranije ove sedmice šef NHRC-a Ali bin Smaikh al-Marri rekao je da je OHCHR-ov izvještaj dokaz da je blokada Katara nelegalna.

“Ovaj izvještaj bez ikakve sumnje pokazuje da provedene procedure nisu samo puko prekidanje diplomatskih veza od strane zemalja koje ih provode niti ekonomski bojkot”, rekao je al-Marri.

“Ovo su jednostrane, uvredljive i proizvoljne mjere koje pogađaju građane i iseljenike u Kataru”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO