Katalonski separatisti dogovorili se o koaliciji

Puigdemont je pobjegao u Brisel kad je Španija zauzdala separatiste nakon što je katalonska skupština proglasila nezavisnost (EPA)
Puigdemont je pobjegao u Brisel kad je Španija zauzdala separatiste nakon što je katalonska skupština proglasila nezavisnost (EPA)

Dvije glavne stranke u španskoj pokrajini Kataloniji koje se bore za nezavisnost dogovorile su se da će sastaviti vladajuću koaliciju pod vodstvom svrgnutog vođe Carlesa Puigdemonta, objavili su lokalni mediji.

Koaliciju će voditi bivši katalonski predsjednik Puigdemont, koji je pobjegao u Brisel kad je Španija zauzdala separatiste nakon što je katalonska skupština proglasila nezavisnost, prenosi Hina.

Koalicijski sporazum sklopili su Puigdemont i čelnica ljevičarske nacionalističke stranke ERC Marta Rovira u utorak navečer u Briselu, prenosi Europa Press i španski list El Pais navodeći izvore iz pregovaračkih krugova.

Podrška ljevičara

Puigdemontov savez JuntsxCat  i ERC nisu osvojili većinu na regionalnim izborima prošli mjesec, održanima nakon što je španski premijer Mariano Rajoy ukinuo autonomiju kao odgovor na proglašenje nezavisnosti.

Stranke su sigurne u podršku ekstremno lijevoga CUP-a, koji će sada dati svoj pristanak Puigdemontu kao čelniku vlade.

Njegovi članovi mogli bi također omogućiti koaliciju time što će se suzdržati od glasanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO