Trump: Dajemo Pakistanu novac, oni misle da smo budale

Pakistan, Napad
Administracija Donalda Trumpa smatra da Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na svom teritoriju (EPA)

Pakistanske vlasti su burno reagirale na izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u svojim prvim tvitovima u 2018. godini najavio da bi mogao ukinuti financijsku pomoć Pakistanu.

Khawaja Muhammad Asif, ministar vanjskih poslova Pakistana, izjavio je za pakistansku televiziju da tvrdnja američkog predsjednika kako Pakistan štiti teroriste uopće nije točna, prenosi Anadolija.

Dodao je i da američka vojska koristi teritorij Pakistana kako bi ostvarila vlastite interese u Afganistanu.

Istaknuo je da je SAD posljednjih 15 godina Pakistanu dao novac prvenstveno zbog aktivnosti koje provodi njegova zemlja, a ne iz humanitarnih razloga.

“Morao bi zbog neuspjeha u Afganistanu smatrati odgovornima one koji su doprinijeli tome, a ne nas”, rekao je Asif te dodao da je pakistanska Vlada spremna s javnošću podijeliti sve detalje o tome na koji način je utrošena pomoć pristigla iz SAD-a.

Bijeloj kući poručili ‘dosta više’

Na kraju je još istaknuo kako ih previše ne brine upozorenje Trumpa o mogućem ukidanju financijske pomoći, tvrdeći da su i sami Bijeloj kući poručili da je “dosta više”.

Američki predsjednik najavio je u ponedjeljak da bi mogao ukinuti pomoć Pakistanu, rekavši da su Sjedinjene Američke Države u posljednjih 15 godina dale Pakistanu pomoć u vrijednosti više od 33 milijarde dolara, a da ništa nisu dobile zauzvrat.

“Sjedinjene Američke Države glupo su zadnjih 15 godina dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici budale”, napisao je Trump u svojem prvom tvitu ove godine, prenosi Hina.

“Oni pružaju sigurno utočište teroristima koje jurimo u Afganistanu, uz malu pomoć. Nema više!”, napisao je Trump, kako prenosi Tanjug agenciju Reuters.

New York Times je prošli tjedan objavio da Trumpova administracija ozbiljno razmatra mogućnost da ne isplati 255 milijuna dolara pomoći, smatrajući da Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na svojem teritoriju.

Odnosi pogoršani za vrijeme Obame

Američko-pakistanski odnosi pogoršali su još za vrijeme administracije Baracka Obame, koja je također osuđivala Pakistan zbog navodne dvoličnosti, posebice prema talibanima u Afganistanu.

Trump je još u prosincu zaprijetio da mu više neće pomagati.

“Svake godine plaćamo enormne iznose Pakistanu. Oni nam moraju pomoći”, rekao je predstavljajući strategiju nacionalne sigurnosti.

Odnose s Pakistanom otežava činjenica što je riječ o nuklearnoj sili i partneri te zemlje ne žele da on završi u rukama pobunjenika.

Izvor: Agencije