London: Deseci hiljada protestirali protiv Brexita

Građani Londona su mahali zastavama Evropske unije i nosili transparente s porukom 'Exit from Brexit' (Reuters)
Građani Londona su mahali zastavama Evropske unije i nosili transparente s porukom 'Exit from Brexit' (Reuters)

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u subotu na ulicama Londona protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije, pozivajući Vladu da “ponovo razmisli i odbaci Brexit“.

Mnoštvo prosvjednika prošetalo je niz Trafalgar Square i zaustavilo se u Downing Streetu, pozivajući premijerku Theresu May da izađe iz ureda, prije nego što su se uputili na prosjed ispred zgrade Parlamenta, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Bili su odjeveni u plavu i žutu boju EU-a i mahali zastavama Unije.

Organizatori procjenjuju da se okupilo oko 50.000 ljudi, prenosi Hina.

‘Sve je loše’

“Nema razloga da napustimo EU – sve je loše”, rekla je jedna 55-godišnja prosvjednica iz istočne Engleske, noseći plakat s natpisom “Izlaz iz Brexita [Exit from Brexit]”.

Prosvjedi dolaze u nezgodno vrijeme za Vladu, kada Donji dom Parlamenta u ponedjeljak treba glasovati o zakonu o izlasku Britanije iz EU-a.

Zastupnici će tada po prvi put glasovati o zakonu koji će formalno okončati članstvo Velike Britanije u EU i o 12.000 zakona i pravila EU-a koji se nalaze u britanskom zakoniku.

Na referendumu o Brexitu, koji je održan u lipnju 2016. godine, 52 posto građana Velike Britanije glasovalo je za izlazak iz EU-a.

Velika Britanija bi Uniju trebala napustiti nakon dvogodišnjih pregovora, odnosno najkasnije do kraja ožujka 2019. godine.

Ne postignu li dogovor, cijeli pregovarački proces bi trebao biti ponovljen, prenosi Anadolija.

Izlaz će koštati do 100 milijardi eura

Europska unija od Velike Britanije traži da prije izlaska iz članstva podmiri sve financijske obveze preuzete ranije te da nadoknadi sve troškove pregovaračkog procesa.

Spominju se iznosi između 60 i 100 milijardi eura.

Službeni London nije voljan udovoljiti tom zahtjevu iz Bruxellesa, a u Velikoj Britaniji postoje i krugovi koji zagovaraju da ta zemlja jednostavno istupi iz EU-a bez ikakvog sporazuma i troškova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO