Unija zabrinuta britanskim planom za granicu s Irskom

EU u svom dokumentu insistira da je "odgovornost predlaganja rješenja" o Irskoj pripala Britaniji (Arhiva)
EU u svom dokumentu insistira da je "odgovornost predlaganja rješenja" o Irskoj pripala Britaniji (Arhiva)

Glavni pregovarač Evropske unije u pregovorima o Brexitu izjavio je da su britanski planovi za specijalnu nagodbu o granici s Irskom nakon što Velika Britanija izađe iz EU-a neprihvatljivi.

“Velika Britanija želi da EU obustavi primjenu svojih zakona, carinske unije i svog jedinstvenog tržišta na budućoj vanjskoj granici Unije, te želi da iskoristi Irsku kao neku vrstu testa za buduće carinske odnose između EU-a i Velike Britanije. To se neće desiti“, kazao je Michel Barnier, prenosi Reuters.

Barnier je rekao da ga je zabrinulo ono što je vidio u britanskom dokumentu u vezi Irske i Sjeverne Irske.

Rješenje mora biti “jedinstveno” i zahtijevat će fleksibilnost obje strane, istakao je.

Precizirati pregovaračku poziciju

EU u svom dokumentu insistira da je “odgovornost predlaganja rješenja” o Irskoj pripala Velikoj Britaniji.

Pored dokumenta o granici s Irskom, EU je također izdala dokumente u kojima se precizira njena pregovaračka pozicija u pregovorima o carini, intelektualnom vlasništvu, zaštiti podataka i javnim nabavkama.

Barnier tvrdi da se svi ovi dokumenti tiču pregovora o britanskom izlasku iz EU-a te da ne uključuju pitanja budućih odnosa i trgovinski sporazum o kojima će se morati razgovarati tokom novih pregovora.

Izvor: Agencije


Povezane

Velika Britanija ne želi granicu između Irske i Sjeverne Irske. To je pitanje od ključnog značaja za Britaniju u pregovorima u vezi s Brexitom. Britanska vlada objavila je dokument u kojem nudi rješenje za ovaj problem. Međutim, postavlja se pitanje koliko su želje zvaničnog Londona realne i primjenjive.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO