Njemački parlamentarci posjetili vojnike smještene u Konyi

Njemački zastupnici imaju zakonsku obvezu posjetiti vojnike, jer je njemačka vojska u nadležnosti zastupničkog doma (EPA)
Njemački zastupnici imaju zakonsku obvezu posjetiti vojnike, jer je njemačka vojska u nadležnosti zastupničkog doma (EPA)

Izaslanstvo njemačkog parlamenta posjetilo je danas vojnike Bundeswehra stacionirane u Konyi, u središtu Turske, nakon što je prethodni posjet u julu Ankara otkazala.

U izaslanstvu je bilo sedam njemačkih parlamentaraca iz različitih stranaka, a vodila ga je zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller, navodi Bundeswehr.

Ankara je 14. jula tražila odgodu posjeta parlamentaraca tridesetorici njemačkih vojnika u bazi Konya.

Ovog puta NATO je organizirao posjet  i to rješenje je Turska prihvatila. “Primili su nas visoki dužnosnici i turska strana je jasno željela smiriti napetosti”, rekao je zastupnik SPD-a Rainer Arnold prije povratka u Berlin. “Posjet je bio korak u dobrom smjeru”, dodao je.

Njemački zastupnici imaju zakonsku obvezu posjetiti vojnike, jer je njemačka vojska u nadležnosti zastupničkog doma.

Vojnici prebačeni u Jordan

Turska je u nekoliko navrata zabranila njemačkim zastupnicima da posjete 260 njemačkih vojnika u bazi u Incirliku na jugu Turske, što je navelo Berlin da prebaci u Jordan te vojnike koji djeluju u okviru koalicije za borbu protiv Islamske Države Iraka i Levana (ISIL).

Odnosi Ankare i Berlina su se bitno pogoršali nakon propalog državnog udara 15. jula 2016. iza kojeg, po Turskoj, stoji imam Fethullah Gulen, koji to osporava.

Njemačka oštro osuđuje čistke koje provodi Turska nakon propalog državnog udara tokom kojih je uhapšeno više od 50.000 osoba.

Ankara optužuje Berlin da je preblag prema teroristima te tvrdi da se na njemačkom teritoriju nalaze kurdski separatisti i navodni pučisti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO