Video: Uragan Irma ostavio pustoš na Karibima

 

Najmanje osam osoba je poginulo, a 23 su povrijeđene u udaru uragana Irma na francuskim Karipskim otocima, saopćio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb.

On je rekao da bi broj nastradalih na otocima St. Martin i St. Barthelemy mogao biti i veći jer spasilački timovi još nisu pretražili otoke, prenosi AP.

Uragan je ostavio za sobom pustoš i veliku materijalnu štetu. Šteta na karipskom otoku Barbuda i procjenjuje se na blizu 150 miliona dolara, izjavio je premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Browne.

Zvaničnici upozoravaju da je francuska teritorija otoka St. Martin skoro uništena.

Na ovom otoku u prekidu je snabdijevanje strujom, dok na također francuskom otoku St. Bartsu, gdje živi blizu 9.000 ljudi, uragan ometa komunikacije.

Stanje pripravnosti

U francuskom dijelu St. Martina živi blizu 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani tog otoka.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nešto ranije upozorio da će “biti žrtava” i da je moguć “okrutni bilans” uragana Irme.

Holandski ministar unutrašnjih poslova Ronald Plasterk rekao je da je šteta izazvana uraganom na tom otoku “ogromna”, ali da njene razmjere još nisu poznate između ostalog i zbog problema u komunikaciji.

Dok razmjere štete još nisu sasvim poznate, broj nastradalih vjerovatno će porasti, prenose agencije.

Uragan Irma pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana i jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, sada prijeti Haitiju i Floridi.

Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti.

Već traju evakuacije sa otoka Key West, na krajnjem jugu Floride, javlja agencija Hina.

Bez struje danima

Irma je prošla sjeverno od američke teritorije Portoriko, saopćio je Američki nacionalni centar za uragane.

Više od polovine tromilionske populacije na otoku je bez struje, a uragan je donio obilne padavine praćene jakim vjetrovima.

Zvaničnici kažu da struje neće biti nekoliko dana.

Najsnažniji uragan na Atlantiku u posljednjih deset godina dostigao je brzinu od 285 kilometara na sat, a put nastavlja sjeverno od obale Dominikanske Republike.

Izvor: Agencije


Povezane

Najsnažniji atlantski uragan u historiji tih razornih vjetrova pogodio je sjeveroistočne Kapriske otoke.  Uragan Irma je na putu prema Portoriku, Dominikanskoj Republici i Kubi, a moguće je i da će stići i do Floride. U toku su pripreme za oluju kategorije 5.  

Stotine hiljada građana Texasa nadaju se da će im Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama pomoći u obnovi štete nastale nakon tropske oluje Harvey. Međutim, agencija se suočava s optužbama da nije dovoljno učinila tokom ranijih nepogoda. Neki od onih koji imaju negativno iskustvo s tom ustanovom, sada su primorani ponovno podnijeti zahtjev za pomoć. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO