Mevlut Cavusoglu i Emine Erdogan među Rohinjama: Došli smo pomoći

Izvor: [YouTube/Anadolija]

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji je sa suprugom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, posjetio kamp Kutupalong u Bangladešu, u kojem su smješteni arakanski muslimani (Rohinje), kazao je kako su došli kako bi pružili podršku tim ljudima.

”Željeli smo pokazati da smo uz ove ljude ovdje. To ćemo nastaviti na jedan kontinuiran način sa Međunarodnom organizacijom za migracije. Osim toga, šaljemo poruku našim prijateljima u Bangladešu: Zajedno pomozimo ovim ljudima”, izjavio je Cavusoglu.

Kazao je kako su tu kako bi čitavom svijetu pokazali situaciju na tom području.

”Nije dovoljno samo pokazati. Naši napori traju. Želimo rezultate napora koje naš predsjednik ulaže od početka. U Astani ćemo održati sastanak sa liderima iz islamskog svijeta. Želimo pronaći trajno rješenje za arakansko pitanje tako što ćemo potom organizirati prošireni sastanak u New Yorku”, izjavio je Cavusoglu.

Napadi na arakanske muslimane da prestanu

Dodao je kako su u kontaktu i sa mijanmarskim vlastima.

”Predsjednik Erdogan je razgovarao sa Suu Kyi (ministricom vanjskih poslova Mijanmara). Rekli smo kako je potrebno da napadi na arakanske muslimane prestanu. Rekli su nam kako rade što je u njihovoj moći. Ali, ignoriraju pojedine fotografije i videozapise koje vidimo. Potrebno je zajedno pronaći rješenje za ovaj problem”, smatra Cavusoglu.

Supruga predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan razgovarala je sa izbjeglicama o posljednjim dešavanjima.

”Nemoguće je da čovjek ostane ravnodušan. Da im Allah pomogne. Nadam se da će se čitav svijet pozabaviti ovim pitanjem, shvatiti ga ozbiljno, bilo s aspekta pomoći, bilo s političkog aspekta”, rekla je Erdogan.

Smatra kako je ovo pitanje koje se treba riješiti.

”Svako od nas ima djecu. Ne možemo ignorirati, jer nije riječ o našoj djeci. Svi imamo odgovornost. Zato smo ovdje. Došli smo da poručimo svijetu. Došli smo da pomognemo. Molim vas, neka svako uradi sve što može“, pozvala je Erdogan.

Dodala je kako će turski predsjednik ovo pitanje iznijeti i u Ujedinjenim narodima.

Humanitarna kriza

Nakon posjete kampu, prva dama Turske i njega delegacija razgovarali su i sa zvaničnicima kampa, koji je napustila nakon podjele pomoći.

Otkako je počelo nasilje u saveznoj državi Mijanmara Rakini, najmanje je 400 ljudi ubijeno, dok je gotovo 125 hiljada Rohinja prebjeglo u Bangladeš, što je izazvalo veliku humanitarnu krizu.

Pitanje blizu 1,1 milijuna pripadnika Rohinja muslimana koji žive u Mijanmaru predstavlja najveći izazov za čelnicu te države Aung San Suu Kyi, koju neki zapadni kritičari napadaju jer se nije zauzela za tu manjinu koja se godinama žali na progone.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO