Facebook: Otkrivene ruske dezinformacije

Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka, navodi se u saopćenju Facebooka (EPA)

Američka kompanija Facebook je saopćila da je otkrila izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži u protekle dvije godine.

Facebook je o tome, kako je saopćeno, obavijestio američke vlasti koje istražuju navodnu umiješanost Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, prenosi Tanjug.

“U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dvije godine, zaključno sa majem 2017. godine”, saopćila je ta društvena mreža.

Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Muelleru, koji nadzire istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore.

Plaćeni oglasi

Plaćeni oglasi su korisnike usmjeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uvjete te društvene mreže.

“Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka”, navodi se u saopćenju Facebooka.

“Ti nalozi su sada ugašeni”, izjavio je direktor Facebooka za sigurnost Alex Stamos.

Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Facebooka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD-u.

Izvor: Agencije