Sud EU-a odbacio tužbe Slovačke i Mađarske

Plan predviđa premještanje, odnosno takozvanu relokaciju 160.000 ljudi, ali je do sada premješteno samo oko 25.000 migranata (EPA)
Plan predviđa premještanje, odnosno takozvanu relokaciju 160.000 ljudi, ali je do sada premješteno samo oko 25.000 migranata (EPA)

Evropski sud pravde odbacio je danas tužbe Slovačke i Mađarske na plan Evropske unije o kvotama za raspodjelu migranata, a sudskom odlukom podržano je pravo Brisela da prisili države članice na prijem tražilaca azila.

Najviši evropski sud zaključio je da je EU imala pravo da naloži nacionalnim vladama da usvoje kvote za prijem većinom sirijskih izbjeglica premještenih iz Italije i Grčke, koje su se prve našle na udaru talasa migranata i izbjeglica, prenosi Reuters.

“Sud odbacuje pravne akcije koje su preduzele Slovačka i Mađarska protiv privremenog mehanizma za obaveznu relokaciju tražilaca azila”, saopštio je sud sa sjedištem u Luksemburgu, uz napomenu da taj mehanizam trenutno omogućava Grčkoj i Italiji da izađu na kraj s posljedicama migracione krize iz 2015. i da je “srazmjeran”.

Plan o kvotama koji je uspostavila Evropska komisija usvojen je većinskim glasanjem država članica, dok su mu se usprotivile bivše komunističke zemlje na istoku Evrope koje tvrde da njihova društva nemaju kapaciteta da prime pretežno muslimanske imigrante.

Šema obavezujuća za sve zemlje

Plan predviđa premještanje, odnosno takozvanu relokaciju 160.000 ljudi, ali je do sada premješteno samo oko 25.000 migranata.

Šemu raspodjele migranata po kvotama Brisel je pokrenuo prije dvije godine kako bi prisilio države članice EU-a da prime hiljade tražilaca azila, ali je ta šema od početka bila sporna.

Zvaničnici u Briselu su upozorili da je šema pravno obavezujuća za sve države članice, uključujući i one koje su glasale protiv kvota kao što su Mađarska, Slovačka, Češka Republika i Rumunija.

Prema tom planu, Mađarska mora da primi više od 2.300 tražilaca azila, dok Slovačka ima obavezu da dugoročno primi njih 1.400.

Međutim, u junu je Evropska komisija pokrenula pravnu akciju protiv Poljske i Mađarske, jer nisu primile nijednog tražioca azila.

Poljska protiv šeme

Preduzela je pravnu akciju i protiv Češke Republike, jer je prestala da prima migrante, ali je poštedila Slovačku koja se saglasila da primi manji broj migranata.

Iako je prvobitno glasala za ovaj plan, Poljska se naknadno snažno suprotstavila šemi otkako je desničarska vlada tamo došla na vlast.

Akcijom EU, tri zemlje bi se mogle naći pred Evropskim sudom pravde i mogle bi biti strogo finansijski kažnjene.

Što se ostalih zemalja članica EU tiče, i one odugovlače sa primjenom šeme iako su glasale za nju, pri čemu je samo nekoliko zemalja ispunilo svoje obaveze i primilo migrante, a to su Grčka, Italija, Njemačka, Švedska i Austrija, navodi AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO