Švicarska bi posredovala u pregovorima oko Sjeverne Koreje

Dio zadatka je pronaći primjerenu lokaciju za susret zvaničnika, smatra švicarska predsjednica (EPA)

Neutralna Švicarska spremna je preuzeti ulogu posrednika u rješavanju krize oko Sjeverne Koreje, kao i biti domaćin diplomatskih pregovora, rekla je švicarska predsjednica Doris Leuthard. 

Leuthard je istaknula kako su snage njezine države razmještene na crti demarkacije između Južne i Sjeverne Koreje, te je naglasila da Švicarska, uz Švedsku, ima dugu povijest neutralnosti i diskretne diplomacije. U to je uključeno i švicarsko predstavljanje američkih interesa u pregovorima s Iranom i Kubom.

No, Leuthard je dodala kako Kina i Sjedinjene Države trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i upozorila na “pretjerane reakcije” nakon šestog i najvećeg nuklearnog testa Sjeverne Koreje. 

“Sankcije nisu puno toga promijenile u uvjeravanju Pjongjanga da napusti svoje oružane programe, iako je sjevernokorejsko stanovništvo zbog toga patilo. Mislim da je doista vrijeme za dijalog”, smatra švicarska predsjednica.

Uloga ‘iza zavjese’

“Spremni smo ponuditi naše dobre usluge posrednika. Mislim da će u narednim tjednima mnogo toga ovisiti o utjecaju SAD-a i Kine na ovu krizu. Zbog toga tvrdim da Švicarska i Švedska mogu igrati ulogu iza zavjese”, dodala je Leuthard.

Po njezinim riječima, “dio zadatka je pronaći primjerenu lokaciju za susret dužnosnika”.

“Smatram da je to naša uloga, vidjeti kakve ćemo sve mogućnosti pronaći. Jer Twitter nije adekvatan instrument… To mora biti veoma diskretno”, poručila je Leuthard.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un proveo je dio svoje mladosti u Bernu, studirajući pod lažnim imenom. 

Izvor: Agencije