Trump ukida program zaštite imigranata

Donald Trump će dati Kongresu šest mjeseci da izradi zakon koji će zamijeniti program (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump namjerava ukinuti program kojim se dopuštalo da mladi imigranti dovedeni ilegalno u zemlju kao djeca ostanu u SAD-u, navodi se u medijskim izvješćima.

Sudbina programa zaštite za mlade imigrante poznatog pod imenom DACA postala je upitna u jeku suprotnih signala koje odašilje američki predsjednik.

On će svoju odluku o programu DACA objaviti u utorak, a očekuje se da će reći kako se program ukida ali sa šestomjesečnom odgodom, navode Politico i CNN u nedjelju.

Trump se u kampanji zauzimao za čvrst stav o imigraciji no kasnije je naznačio da bi mogao dopustiti mladim imigrantima, koje su mediji prozvali “Sanjari”, da ostanu u zemlji.

Preispitivanje programa

Bijela kuća preispitala je program koji je donijevši izvršnu odredbu pokrenuo bivši predsjednik Barack Obama 2012. godine.

Programom je obuhvaćeno gotovo 800.000 ljudi, koji su dosad bili zaštićeni od deportacije te im je bilo dopušteno da rade ili studiraju.

Prema programu DACA, njima je bilo omogućeno da bez dokumenata ostanu u SAD-u na period od dvije godine, koji se može obnoviti, kako bi studirali ili radili ukoliko su ušli u SAD prije nego što su napunili 16 godina.

Ukine li Trump program DACA, svi će morati napustiti SAD.

Izvor: Agencije