SAD: Pjongjang ‘moli za rat’

SAD će na svaku državu koja trguje sa S. Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države (Arhiva)

Sjedinjene Države su poručile da države koje trguju sa Sjevernom Korejom pomažu njenim “opasnim nuklearnim namjerama” u vrijeme dok Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda smišlja nove stroge sankcije, a izolirani režim planira nove testove raketa.

Južna Koreja je objavila da s Washingtonom razgovara o razmještaju nosača aviona i strateških bombardera na Korejski poluotok nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela svoj šesti i najrazorniji nuklearni test.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je na sjednici Vijeća sigurnosti rekla kako sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un “moli za rat”, te je pozvala tu 15-članu grupu da usvoji najstrožije moguće mjere kako bi ga zaustavili.

Strpljenje SAD-a nije neograničeno

“Rat nikad nije nešto što žele Sjedinjene Države. Sad ga ne želimo. No strpljenje naše države nije neograničeno. Branit ćemo naše saveznike i teritoriju”, poručila je Haley.

“SAD će na svaku državu koja trguje sa Sjevernom Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države”, istakla je ona.

Otkrila je kako će SAD ove sedmice Vijeću sigurnosti predstaviti novu rezoluciju o Sjevernoj Koreji za koju želi da se glasa naredno ponedjeljka.

Rusija i Kina, najveći trgovinski partner Pjongjanga, pozivaju na mirno rješenje ove krize.

“Kina neće nikad dopustiti kaos i rat na Korejskom poluotoku”, naglasio je Liu Jieyi, kineski ambasador u UN-u.

Rusija smatra kako je ugrožen mir u regiji.

“Opsežno rješenje nuklearnog i drugih pitanja koje su pogodile Korejski poluotok može biti postignuto jedino kroz političke diplomatske kanale”, smatra ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia.

Vojne mogućnosti

Sjeverna Koreja je pod sankcijama te organizacije od 2006. zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa. Kina i Rusija misle kako jedini okidač za daljnje sankcije može biti testiranje projektila dugog dometa ili nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je da ga se uputi o svim vojnim mogućnostima vezanih za Sjevernu Koreju, otkrio je njegov šef za odbranu.

Al Jazeerina reporteka Rosiland Jordan izvijestila je da su Rusija i Kina pozvale Ameriku da razmisli o održavanju vojnih vježbi sa Južnom Korejom.

Dužnosnici ističu kako aktivnost Pjongjanga oko područja s kojih lansiraju projektile pokazuje da se pripremaju za još testova.

Izvor: Al Jazeera i agencije