Merkel pobjednica TV sučeljavanja sa Schulzom

Angela Merkel, Martin Schulz, Sučeljavanje, Izbori, Debata
Mnogi su duel ocijenili preblagim, Merkel je bila suverenija u objašnjavanju složenih političkih procesa (EPA)

U prvim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njemačka kancelarka Angela Merkel izišla je kao uvjerljiva pobjednica TV sučeljavanja sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Martinom Schulzom koje je održano u nedjelju navečer u Berlinu.

“Po aspektima uvjerljivost i simpatija Angela Merkel kod ispitanih prolazi bolje. Martin Schulz je u prednosti jedino po aspektu ratobornosti”, proizlazi iz ispitivanja instituta Infratest Dimap za javni servis ARD koje je provedeno odmah nakon TV sučeljavanja u nedjelju navečer, tri tjedna uoči parlamentarnih izbora.

Angelu Merkel 55 posto ispitanih smatra uvjerljivijim kandidatom za kancelara Njemačke nasuprot Martina Schulza kojeg boljim smatra 35 posto.

‘Reklama za nove četiri godine koalicije’

U istom ispitivanju je, međutim, jedna trećina ispitanih izjavila kako još nisu sigurni za koga će glasovati 24. rujna, prenosi Hina.

Prema prvim ocjenama analitičara Angela Merkel je iskoristila svoj “kancelarski bonus” te djelovala suverenije u objašnjavanju složenih političkih procesa.

Bivši predsjednik Europskog parlamenta i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz je djelovao emotivnije, ali to nije bilo dovoljno za stjecanje više simpatija od kancelarke Merkel.

Mnogi su TV duel ocijenili preblagim i bez pravih elementa sukoba što se pripisuje činjenici da Merkeličina Unija CDU/CSU i Schulzov SPD posljednje četiri godine tvore veliku koaliciju te su zajednički odgovorni za većinu političkih projekata posljednje vlade.

“Ovaj TV duel je djelovao poput reklame za nove četiri godine demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, a ne kao sukob dvoje političara koji se bore jedan protiv drugog”, rekla je za javni servis ARD novinarka tjednika Der Spiegel Christiane Hoffmann koja za ovaj tjednik prati dvoje glavnih kandidata tijekom predizborne kampanje.

Od tema tijekom sučeljavanja prevladavala je izbjeglička politika, odnos prema Turskoj te budućnost socijalnog sustava u Njemačkoj.

Merkel je još jednom obranila svoju izbjegličku politiku i objasnila kako u tom trenutku krajem ljeta 2015. “nije mogla drugačije postupiti”, ali je istodobno ponovila kako Njemačka i Europska unija moraju poduzeti sve kako se takva situacije više ne bi ponovila.

Merkel otvoreno za prekid pregovora s Turskom

Schulz se založio za jedinstvenu useljeničku politiku na razini Europske unije kako bi “isto kao i u useljeničkim silama SAD-u, Kanadi i Australiji k nama došli oni koje sami odaberemo”.

Oboje kandidata su se založili za još stroži odnos prema Turskoj, a Angela Merkel se prvi put otvoreno zauzela za potpuni prekid pregovora te zemlje o članstvu u Europskoj uniji.

U ispitivanjima javnog mnijenja Unija CDU/CSU uvjerljivo s 13 do 15 posto prednost vodi ispred SPD-a. Analitičari se slažu da će se zanimljivija borba voditi za poziciju treće po redu najsnažnije stranke u zemlji.

Trenutno ispitivanja desno populističku Alternativu za Njemačku (AfD) vide ispred stranaka Ljevice, Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Izvor: Agencije