Kurz: Smanjiti socijalna davanja migrantima

Kurz rekao da mnogi primaju osnovna socijalna davanja, a da pri tom još nisu ništa uplatili u socijalni sistem (EPA)

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz saopštio je danas da bi socijalna davanja migrantima trebalo smanjiti, a to je poručio u trenutku kada su birači zabrinuti zbog migranata, a uoči opštih izbora, koji će biti održani 15. oktobra, na kojima on važi za favorita.

Plan je da se isplate izbjeglicama smanje na 560 eura mjesečno po osobi, što je oko polovina sume koja se smatra pragom siromaštva prema konsenzusu 40 društvenih grupa, dok bi isplate po domaćinstvu bile ograničene na 1.500 eura, prenosi Reuters.

U bečkom regionu, gdje se isplaćuje više od 60 posto osnovnih socijalnih davanja, jedna osoba – bez obzira na nacionalnost – trenutno ima pravo na oko 840 eura mjesečno, napominje britanska agencija.

“Moramo osigurati našu državu s punim socijalnim osiguranjem i naše sisteme… dugoročno. Da bismo to postigli, moramo zaštititi naš socijalni sistem od dalje imigracije”, saopštio je Kurz.

Kako je istakao, mnogi primaju osnovna socijalna davanja, a da pri tom još nisu ništa uplatili u socijalni sistem.

Kurzova partija u vodstvu

“Oni koji rade i plaćaju poreze ne smiju biti na šteti”, zaključio je šef austrijske diplomatije.

Desetine hiljada ljudi sa Bliskog istoka, iz Afganistana i Afrike stigle su u Austriju u protekle dvije godine, čime su povećani javni troškovi na socijalna davanja i pojačana podrška kreatorima politike koji zagovaraju smanjenje migracije, navodi britanska agencija.

Tri provincije u Austriji su uvele propise slične Kurzovima prijedlozima otkako su migranti počeli da nadiru, ali su propisi o smanjenju isplata migrantima pod lupom ustavnog suda, koji teško da će o tome donijeti odluku do početka iduće godine.

Istovremeno, UNHCR upozorava da smanjenje isplata migrantima predstavlja kršenje evropskog i međunarodnog prava.

Inače, Kurzova konzervativna Narodna partija je, prema rezultatima anketa, u vodstvu otkako je on došao na njeno čelu u maju, i uživa podršku oko 33 oposto ispitanika.

Izvor: Agencije