Francuska: Školska odjeljenja smanjena na 12 učenika

Macron je danas proveo par sati u školi u istočnoj Francuskoj (EPA)

Stotine francuskih škola u siromašnim oblastima, širom zemlje, počele su danas da primjenjuju jedno od ključnih predizbornih obećanja predsjednika Emmanuela Macrona – smanjile su odjeljenja na svega 12 učenika, u nastojanju da podignu obrazovne standarde.

Škole u oblastima koje su označene kao “prioritetne” u Francuskoj, gdje je obrazovanje historijski na niskom nivou dok je siromaštvo visoko, prepolovile su odjeljenja za učenike uzrasta pet i šest godina, prenosi danas AFP.

Ukupno 2.500 odjeljenja smanjeno je na maksimalno 12 učenika umjesto 25, kao što je Macron i obećao tokom predizborne kampanje kako bi pomogao u rješavanju problema nejednakosti u obrazovnom sistemu.

Najbolje obrazovanje u Estoniji

Macron (39) je danas proveo par sati u školi u istočnoj Francuskoj, prvog dana nove školske godine poslije ljetnjeg raspusta.

Prema globalnoj rang-listi po kvalitetu obrazovanja koju je objavio institut sa sjedištem u Parizu OECD, Francuska je na 27. mestu, ispod Njemačke koja je 16, a daleko iza Estonije, evropske zemlje sa najboljim obrazovanjem, napominje francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Emmanuel Macron krenuo je u misiju reformiranja Evrope. U više navrata kritizirao je regulative koje se tiču takozvanih radnika migranata, koje kompanije sele iz zemlje u zemlju, a zauzvrat im ne daju ništa. Europski zakon koji regulira to pitanje opisao je izdajom europskog duha. Macron je krenuo na put Evropom tražeći podršku za svoje reforme […]

Humanitarne organizacije navode kako bi zbog manjka sredstava izbjeglička djeca na grčkim otocima mogla ostati bez obrazovanja. Veliki broj nevladinih organizacija ne može nastaviti s radom nakon što je Evropska unija sredstva preusmjerila grčkoj vladi, koja zasad nema nikakav plan djelovanja.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO