Ankara optužuje Merkel za populizam nakon TV duela

Angela Merkel je rekla da bi zamrznula sredstva za novčanu pomoć Ankari (Reuters)

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana optužio je u ponedjeljak njemačke političare za populizam, a nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će tražiti prekid pregovora s Ankarom o članstvu u Evropskoj uniji.

Ibrahim Kalin je dodao da se nada kako će se odnosi ipak popraviti.

“Nadamo se da će doći kraj problematičnoj atmosferi koja je od tursko-njemačkih odnosa napravila žrtvu sve tješnjeg političkog horizonta”, rekao je Kalin na društvenoj mreži Twitter.

Narušeni odnosi

Kalin je objavio niz od devet postova na Twitteru nakon napete televizijske rasprave između njemačke kancelarke Merkel i njenog socijaldemokratskog suparnika Martina Schulza, u kojoj se Turska često spominjala.

Oboje su naznačili da Turska neće pristupiti Evropskoj uniji a Merkel je rekla da bi zamrznula sredstva za novčanu pomoć Ankari. Schulz je otvoreno pozvao na zaustavljanje pristupnih pregovora.

“Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli da se pridruže EU i nikada nisam vjerovala da će se to dogoditi”, rekla je ona, dodavši da će razgovarati sa svojim kolegama u Uniji kako bi postigli jedinstven stav o okončanju pregovora o turskom članstvu, prenose agencije.

Za vrijeme rasprave, njemački su problemi bili zanemarivani, rekao je Kalin a umjesto toga je bila napadana Turska, što je smatra on znak njihove kratkovidnosti.

Optužio je Berlin da podržava “pučiste i teroriste”.

Pokušaj vojnog udara

Kalin je rekao da nije važno ko će u Njemačkoj ovaj mjesec pobijediti na izborima jer je “jasno koji će način mišljenja pobijediti”.

Odnosi između Berlina i Ankare narušeni su proteklih sedmica nakon što su u Turskoj uhapšena dva njemačka državljanina u okviru istraga o terorističkim organizacijama.

Turska zamjera Njemačkoj što ne izručuje odbjegle pripadnike organizacija Fethullaha Gulena i Radničke partije Kurdistana, dok Njemačka izražava zabrinutost zbog načina na koji Turska istražuje i procesuira prošlogodišnji pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Izvor: Agencije