Tillerson pokušava umiriti Pjongjang

Tillerson je u zvaničnoj posjeti Kini (EPA)

Državni sekretar SAD-a Rex Tillerson stigao je u Peking kako bi sa najvišim kineskim zvaničnicima razgovarao o pokušajima da se osujeti nuklearni program Sjeverne Koreje i izvrše pripreme za predstojeću posjetu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Kini.

Tillerson bi trebalo da se sastane sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom, nakon razgovora sa visokim diplomatom Yang Jiechiem i ministrom vanjskih poslova Wang Yieam, prenosi AFP.

Trump je uporno tražio od Xia da izvrši više ekonomskog pritiska na Pjongjang, kako bi se Sjeverna Koreja odrekla svog nuklearnog programa.

Kina je odgovorila tako što je podržala nove sankcije Pjongjangu na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kina insistira da sankcije moraju ispratiti pokušaji da se organizuju mirovni pregovori, ali Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un neprestano razmjenjuju uvrede, te je Kina zabrinuta da bi to moglo da izazove povod za otvoren konflikt.

Kina za povećanje pritiska

Pomoćnaica sekretarka SAD-a za Istočnu Aziju, Susan Thornton, rekla je da se čini da je Kina za to da se poveća pritisak na Sjevernu Koreju.

“Blisko sarađujemo sa kineskim vlastima kako bi se sprovele dodatne mjere”, rekla je.

U četvrtak, Kina je saopštila da će sjevernokorejskim firmama na svojoj teritoriji dati rok do januara da obustave poslovanje.

Neposredno prije saopštenja firmama, Kina je potvrdila da će ograničiti izvoz rafinisane nafte Sjevernoj Koreji, dok će u isto vrijeme zabraniti uvoz tekstila iz te zemlje.

Izvor: Agencije