Rusija: SAD bi da mu prodamo misije, nije to jednosoban stan

Objekti se u SAD-u, kako je navedeno, nalaze na najuglednijim lokacijama (EPA)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je za televiziju Rossiya 1 da su SAD informirale Rusiju, koristeći kanale State Departmenta, da očekuju da im bude prodata ruska diplomatska imovina koja se nalazi na skupim lokacijama u San Franciscu i Washingtonu, prenosi TASS.

“Ispričat ću vam senzaciju. Teško je povjerovati u to, ali State Department nam je zvanično stavio do znanja, direktno nam je to rečeno, da očekuju da prodamo te objekte SAD-u. Očekuju od nas da prodamo te nekretnine američkoj vladi”, rekla je Zaharova.

Ona je navela da će ruska strana “načiniti seriju fotografija tih objekata”.

“Tako da bude jasno o čemu pričamo – to nisu jednosobni stanovi na periferiji. To su centralne lokacije u Washingtonu i San Franciscu. Objekti, takozvane rezidencije nalaze se na najuglednijim lokacijama i zato je bilo toliko zanimljivo organizirati tamo događaje”, kazala je Zaharova.

SAD je u subotu preuzeo kontrolu nad tri diplomatska objekta Rusije na američkom tlu – zgradu generalnog konzulata u San Franciscu i sjedišta trgovinskih misija u Washingtonu i New Yorku.

Bečka konvencija

Rusija smatra da situacija oko njene trgovinske misije u Washingtonu, u koju su ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

“Pretres zgrade ruske trgovinske misije u Washingtonu je bez presedana i najočiglednije je kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. Član 45 Konvencije kaže da čak i u slučaju pooštravanja diplomatskih odnosa ili oružanog sukoba, država domaćin mora da poštuje i štiti posjede stranih misija”, rekao je predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove ruske Državne dume Leonid Slucki, prenosi TASS.

On je dodao da su “bez obzira na to, Sjedinjene Države ukinule diplomatski imunitet trgovinskoj misiji Rusije, pokušavajući da opravdaju sopstvenu arbitrarnost jednostranim tumačenjem Konvencije”.

TASS navodi da je taj ruski poslanik naglasio da je protestna nota koju je uputilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova ignorirana i da je ruska imovina došla pod kontrolu SAD-a.

“Ovo su otvoreno neprijateljski akti koji su u potpunosti protivni međunarodnom pravu”, naveo je Slucki i dodao da Moskva zadržava pravo na korake odmazde zasnovane na principu reciprociteta.

“Jasno je da SAD provociraju dalju eskalaciju u našim diplomatski odnosima”, kazao je Slucki.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO