Rusi podsticali haos u SAD-u

Utrka za pažnju na društvenim mrežama posljednjih godina ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, posebno adolescenata (AP)
Utrka za pažnju na društvenim mrežama posljednjih godina ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, posebno adolescenata (AP)

Tokom predizborne kampanje uoči predsjedničkih izbora u SAD-u najmanje jedna reklama na Facebooku koju su platili Rusi odnosila se na pokret “Crni životi znače”, prenosi danas CNN.

CNN navodi i da je reklama bila usmjerena ka javnosti u Fergusonu i Baltimoreu, mjestima koja su došla u središte pažnje nakon slučajeva smrti Afroamerikanaca koje su ubili policajci bijelci, a nakon čega su održavani masovni, ponekad i nasilni protesti.

“Odluka da se takvom reklamom cilja takva publika daje nam prvi uvid u to kako su nalozi, koje kontroliše “ruska farma trolova” povezana sa zvaničnom Moskvom, podsticali politički haos u SAD-u”, navode neimenovani izvori.

Facebook je prethodno saopćio da je četvrtina od blizu 3000 reklama koje je kupila Agencija za istraživanje interneta, bila geografski ciljana, ali nisu navedene pojedinosti ni demografske ili interesne grupe koje su direktno “gađane” reklamom.

“Reklama “Crni životi znače” pojavila se na Facebooku krajem 2015. i početkom 2016. godine. Izvor navodi da je reklamom podržavan taj pokret, ali je mogla imati i funkciju zastrašivanja građana Baltimorea i Fergusona. Cilj ruskih reklama bio je da se pojača politički haos i dolije ulje na vatru, bez promovisanja jednog ili drugog kandidata”, dodaje CNN.

Državna agencije iza kampanje

Agencija za istraživanje interneta u vojnim obavještajnim krugovima opisana je kao “državno finansirana organizacija koja bloguje i tvituje u korist Kremlja”, prenosi B92.

“Reklame su kupljenje kroz Facebookov sistem koji dozvoljava kupcima da te reklame ‘gađaju’ korisnike odabrane prema određenim kriterijima, uključujući geografsku lokaciju i demografsku kategoriju”, ističe CNN.

Facebook će uskoro predati na uvid kongresnim istražiteljima blizu 3000 političkih reklama za koje se sumnja da su ih najvjerovatnije kupili Rusi tokom i nakon predsjedničkih izbora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO