Katalonska policija: Nemiri ako se zatvore birališta

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je naređenje da se zabilježe lični detalji zvaničnika policiji dao vrhovni državni tužitelj u Kataloniji (Al Jazeera)

Katalonska policija je upozorila na pojavu građanskih nemira ukoliko španske vlasti zatvore birališta i na taj način spriječe održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazanog za 1. oktobar.

Katalonska vlada se zavjetovala da će održati referendum, uprkos tome što centralna vlada Španije pokušava na sve načine da odvrati Kataloniju od takvog poteza, prenosi AFP.

Španska vlada saopštila je u utorak da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad bilo kojim biračkim mjestom uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazanog za 1. oktobar, javlja Reuters.

Kako navodi AP, španska vlada naredila je regionalnoj policiji Katalonije da identificira zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korištene kao biračka mjesta na referendumu.

Moguće hapšenje predsjednika Katalonije

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Madridu saopćilo je da je naređenje da se zabilježe lični detalji zvaničnika policiji dao vrhovni državni tužitelj u Kataloniji.

Glavni španski državni tužitelj Hose Manuel Maza odbio je da isključi mogućnost hapšenja predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemont zbog njegovog insistiranja na održavanju referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine.

Španski tužitelji upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.

Izvor: Agencije


Povezane

Španska vlada poslala je više hiljada policajaca u Kataloniju kako bi zaustavili provođenje referenduma za nezavisnost te pokrajine. Službeni Madrid tvrdi da je referendum, zakazan za nedjelju, nelegalan i odlučno ga nastoji zaustaviti. Ali, katalonski zvaničnici kažu da će, ako većina građana glasa potvrdno, pokrajinska vlada proglasiti nezavisnost u sljedećim danima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO