Europol: Ucjenjivački softver glavna prijetnja 2017.

Zlonamjerni programi postaju sve pametniji i sve ih je teže otkriti i otkloniti (Reuters)
Zlonamjerni programi postaju sve pametniji i sve ih je teže otkriti i otkloniti (Reuters)

Ucjenjivački softver zasjenio je većinu drugih oblika kibernetičkog kriminala 2017. u kojoj je zabilježen porast online kriminala, objavio je Europol, navodeći kao primjer napade visokog profila poput napada ucjenjivačkim softverom WannaCry koji je zahvatio milione računara u svijetu.

“Prošla godina je iznimna, s obzirom na veličinu, tip i raspon napada koje smo imali”, rekao je direktor Europola Rob Wainwright, predstavljajući godišnji izvještaj o prijetnji kriminala na internetu, prenosi Hina.

Rast kriminala

“Sve veća sofisticiranost u zajednici kibernetičkog kriminala”, gdje se kriminalne grupe udružuju radi “usluga kibernetičkog kriminala”, postaje velik motor rasta online kriminala koji teži za ilegalnim profitom, rekao je.

Ucjenjivački softver “zasjenio je većinu drugih kibernetičkih prijetnji… neselektivno pogađajući žrtve u raznim industrijama i u javnom i privatnom sektoru”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj upozorava i na jačanje drugih prijetnji kao što su krađe podataka, “darknet” tržišta, dječja pornografija i novčane prevare.

Wainwright je rekao da Europol osniva poseban odjel za borbu protiv “darknet” tržišta, gdje se uz droge sve više prodaju i informacije o kreditnim karticama, što pogađa maloprodaju, zračni promet i turizam.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO