Guterres će izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o nasilju u Mijanmaru

Mijanmarske vlasti nedavno su saopćile da pregovaraju s Kinom i Rusijom kako bi osigurale veto u Vijeću sigurnosti (Getty Images)
Mijanmarske vlasti nedavno su saopćile da pregovaraju s Kinom i Rusijom kako bi osigurale veto u Vijeću sigurnosti (Getty Images)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u četvrtak će javno izvijestiti Vijeće sigurnosti o nasilju u Mijanmaru, koje je opisao kao etničko čišćenje, nakon što je sedam od 15 članica Vijeća zatražilo sastanak o toj temi.

Sastanak su zatražili Švedska, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Egipat, Senegal i Kazahstan, a o pripremama za njega Vijeće će u utorak iza zatvorenih vrata brifirati UN-ov sekretar za politička pitanja Jeffrey Feltman.

Približno 436.000 Rohinja muslimana pobjeglo je od 25. augusta iz Mijanmara u Bangladeš nakon što su napadi pobunjenih Rohinja izazvali vojnu ofanzivu. Istražitelji UN-a prikupili su svjedočenja izbjeglih Rohinja o kršenju ljudskih prava za koja su odgovorne mijanmarska vojska i sigurnosne snage.

Mogući veto Kine i Rusije

Vijeće se od izbijanja krize već dvaput sastalo iza zatvorenih vrata, a ranije ovog mjeseca objavilo je neformalnu izjavu osuđujući sadašnje stanje i pozivajući vlasti u Mijanmaru na okončanje nasilja.

Diplomati kažu da bi Vijeće sigurnosti moglo razmotriti usvajanje službene izjave ako se situacija ne poboljša, ali Kina i Rusija vjerovatno neće pristati na snažnije akcije koje bi zahtijevale donošenje rezolucije, na koju bi one mogle staviti veto.

Mijanmarske vlasti nedavno su saopćile da pregovaraju s Kinom i Rusijom kako bi osigurale da one svojim vetom zaštite Mijanmar od bilo kakve akcije Vijeća sigurnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Situaciju na granici Mijanmara i Bangladeša humanitarni radnici ubrajaju među najveće humanitarne katastrofe na svijetu. Više od 400.000 Rohinja iz Mijanmara potražilo je utočište u susjednom Bangladešu, a pomažu im različite organizacije. Na granici je i naš reporter Maher Sattar.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO