UN: Rusija na Krimu krši međunarodno pravo

Rusija je 2014. godine pripojila poluotok Krim (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za ljudska prava je objavila da Rusija na Krimu krši međunarodno pravo, pored ostalog, namećući državljanstvo stanovnicima i premještajući stotine zatvorenika i pritvorenika u zatvore u Rusiji.

Izvještaj, načinjen po zahtjevu ukrajinske Vlade, nabraja navodna kršenja prava na Krimu od kako je Rusija 2014. godine pripojila taj poluotok.

Moskva nije odstupila uprkos međunarodnim protestima i zapadnim sankcijama.

Mučenja, otmice i ubistva

Jedan ruski diplomata u Ženevi je rekao da misija UN-a nije imala nadležnost da ispituje situaciju na Krimu, kao i da je Krim sada dio Rusije, prenosi Beta.

“Čudno je da misija za ljudska prava u Ukrajini procjenjuje situaciju u Rusiji. To je rad bez mandata”, kazao je taj diplomata, koji je tražio da ostane anoniman.

Izvještaj poziva Rusiju da “efektivno istraži” navodna mučenja, otmice i ubistva na poluotoku i iznosi žalbe na uskraćivanje pristupa njihovim timovima, a poziva i međunarodnu zajednicu da podrži traženje pristupa.

“Glavni nalaz u izvještaju je ozbiljan pad poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda na Krimu tokom posljednje 3,5 godine”, rekla je Fiona Frazer, šefica posmatračkog tima UN-a za ljudska prava u Ukrajini, i dodala da je premještanje stotina zatvorenika i pritvorenika kršenje međunarodnog prava.

Frazer je izjavila da su hiljade stanovnika Krima koji nisu željeli živjeti u Rusiji prešlo u Ukrajinu, dok su “desetine hiljada drugih postali stranci i zato pretrpjeli značajne teškoće” jer su ili odbili ili nisu zadovoljili uvjete za rusko državljanstvo.

‘Zakletva na vjernost neprijatelju’

“Nemanje državljanstva ograničava ili sprečava pristup zaposlenju, zdravstvenoj zaštiti, imovinskim i političkim pravima sa ozbiljnim posljedicama”, navela je ona.

Šef Agencije UN-a za ljudska prava Zeid Raad al-Hussein kazao je da se nametanje ruskog državljanstva može izjednačiti s prisiljavanjem ljudi da se “zakunu na vjernost sili koju mogu smatrati neprijateljskom”.

Frazer je rekla da su ograničene i slobode mirnog okupljanja i udruživanja, kao i mogućnost registriranja nevladinih organizacija ili medija.

Izvor: Agencije