U koalicijskim udarima u Siriji poginulo 2.286 civila

Najmanje 157 civilnih objekata, među kojima se nalaze bogomolje, bolnice i škole, bilo je meta napada koalicijskih snaga, navodi SOHR (EPA)

U zračnim napadima koalicijskih snaga protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji do danas je poginulo 2.286 civila, od toga 674 djece i 504 žene, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U izvještaju SOHR-a podsjeća se da je vojna operacija međunarodnih koalicijskih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama protiv ISIL-a u Siriji pokrenuta 23. septembra 2014. godine.

U napadima koalicijskih snaga 2014. poginulo je 67, 2015. 242 civila, prošle godine 562, a do 23. septembra ove godine 1.415 civila.

U izvještaju se navodi kako je najmanje 157 civilnih objekata, među kojima se nalaze bogomolje, bolnice i škole bilo meta napada koalicijskih snaga, prenosi Anadolija.

Najkrvavija operacija

Dodaje se kako su bili manja stradanja u napadima koje su koalicijske snage do kraja 2015. izvele u odnosu na period kada je koalicija pod izgovorom borbe protiv ISIL-a počela pružati podršku kurdskim grupama.

“Međunarodna koalicija je dala podršku operaciji koju su Demokratske snage Sirije 6. novembra 2016. pokrenule za oslobađanje Raqqe. Operacija Raqqa je najkrvavija. Koalicijske snage su tokom tog perioda ostavile trag na desetine krvoprolića”, navedeno je u izvještaju u kojem se ističe da su koalicijske snage napade više izvodile na istoku zemlje.

U dijelu gdje se nalaze preporuke, zatraženo je da se poštuju međunarodni zakoni i ljudska prava, te da koalicijske snage priznaju da su napadi doveli do stradanja civila.

Izvor: Agencije