Sistemi 21 američke države hakera uoči izbora

Hakerski napadi mogu eventualno biti povezani s Rusijom (Reuters)
Hakerski napadi mogu eventualno biti povezani s Rusijom (Reuters)

Američka vlada saopćila je da je obavijestila članove izbornih komisija u 21 saveznoj državi da su njihovi sistemi bili na meti hakera uoči održavanja predsjedničkih izbora prošle godine, prenosi AP.

Obavještenje je uslijedilo godinu dana nakon što su zvaničnici američkog ministarstva za unutrašnju sigurnost tvrdili da su ove države bile na meti hakera, koji eventualno mogu biti povezani s Rusijom.

Među državama koje su potvrdile da su bile obaviještene o hakerskim napadima su Alabama, Aljaska, Arizona, Florida, Kalifornija, Kolorado, Konektiket, Delaver, Ilinois, Ajova, Merilend, Minesota, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Oregon, Ohajo, Pensilvanija, Teksas, Viskonsin i Vašington, navodi američka agencija.

Manipulacija nije potvrđena

To što su bile na meti hakerskih pokušaja ne znači da je došlo do manipulacije osjetljivih izbornih podataka, ili do promjene izbornih rezultata, prenosi AP.

Bivši američki predsjednik Barack Obama priznao da je “potcijenio” utjecaj koji kibernetički napadi i širenja dezinformacija mogu imati na demokratske sisteme, nakon izvještaja obavještajnih organizacija o miješanju Rusije u američku predsjedničku kampanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Odlazeći američki predsjednik ne misli da je podcijenio Vladimira Putina, nego utjecaj koji u informatičkoj eri mogu imati dezinformacije, hakiranje i slično. na otvorena društva.

08 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO