Lavrov: U reformu UN-a treba da se uključe sve zemlje

Sergej Lavrov: Rusija aktivno podržava 'direktne kontakte između najzainteresiranijih strana' (Reuters)
Sergej Lavrov: Rusija aktivno podržava 'direktne kontakte između najzainteresiranijih strana' (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pohvalio je interesovanje SAD-a za rad Ujedinjenih naroda, ali je rekao da bi u reforme UN-a trebalo da budu uključene sve države članice.

“UN bi trebao da bude kao što ih vide države članice, nakon razgovora svih tih zemalja”, kazao je Lavrov povodom deklaracije o reformi UN-a na prijedlog SAD-a koju nisu podržali Rusija i Kina.

On je napomenuo da je dobro što se SAD interesuje za rad UN-a, i da bi bilo gore da ih ignorišu.

Lavrov je naveo i da nema primjedbi kada je u pitanju deklaracija.

Nema primjedbi oko same ideja deklaracije – pojačanju efektivnosti UN-a, borbi protiv demokratije, međutim, pošto SAD nije želelio diskutovati o tekstu deklaracije, Kina, Rusija i Francuska nisu mogli da je prihvate, rekao je on, naglasivši da bi reforme u UN-a mogle biti rezultat razgovora u koje su uključene sve zemlje članice, prenosi TASS.

„Kada smo mi i neke druge zemlje dobili ovu deklaraciju, ponudili smo da razgovaramo o nekim formulacijama, a oni su rekli: ‘Ne, o tome se ne raspravlja, uzmite i potpišite’. Ali, naravno, ni mi, ni Kina, ni Francuska, nismo mogli da pristanemo na ovaj pristup”, istakao je ministar.

Trump kritikovao UN

U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump kritikovao UN zbog birokratije i rekao da povećanje finansiranja organizacije za 140 posto od 2000. godine nije dalo očekivane rezultate.

U tom smislu Trump je pozvao na reformu Ujedinjenih naroda, s obzirom na to da su Sjedinjene Americke Države najveći donator međunarodne organizacije.

Deklaraciju je potpisalo 130 od 193 zemalja članica.       

Izvor: Agencije


Povezane

Više od 70 godina svjetski čelnici okupljaju se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Trenutno ih je više od 190 i svaki od njih ima 15 minuta za govor. Ali, tokom godina neki su iskoristili ovu priliku da na živopisan, kreativan ili kontroverzan način privuku pažnju. Donosimo pregled najupečatljivih trenutaka proteklih decenija. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO