Lavrov: U reformu UN-a treba da se uključe sve zemlje

Sergej Lavrov: Rusija aktivno podržava 'direktne kontakte između najzainteresiranijih strana' (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pohvalio je interesovanje SAD-a za rad Ujedinjenih naroda, ali je rekao da bi u reforme UN-a trebalo da budu uključene sve države članice.

“UN bi trebao da bude kao što ih vide države članice, nakon razgovora svih tih zemalja”, kazao je Lavrov povodom deklaracije o reformi UN-a na prijedlog SAD-a koju nisu podržali Rusija i Kina.

On je napomenuo da je dobro što se SAD interesuje za rad UN-a, i da bi bilo gore da ih ignorišu.

Lavrov je naveo i da nema primjedbi kada je u pitanju deklaracija.

Nema primjedbi oko same ideja deklaracije – pojačanju efektivnosti UN-a, borbi protiv demokratije, međutim, pošto SAD nije želelio diskutovati o tekstu deklaracije, Kina, Rusija i Francuska nisu mogli da je prihvate, rekao je on, naglasivši da bi reforme u UN-a mogle biti rezultat razgovora u koje su uključene sve zemlje članice, prenosi TASS.

„Kada smo mi i neke druge zemlje dobili ovu deklaraciju, ponudili smo da razgovaramo o nekim formulacijama, a oni su rekli: ‘Ne, o tome se ne raspravlja, uzmite i potpišite’. Ali, naravno, ni mi, ni Kina, ni Francuska, nismo mogli da pristanemo na ovaj pristup”, istakao je ministar.

Trump kritikovao UN

U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump kritikovao UN zbog birokratije i rekao da povećanje finansiranja organizacije za 140 posto od 2000. godine nije dalo očekivane rezultate.

U tom smislu Trump je pozvao na reformu Ujedinjenih naroda, s obzirom na to da su Sjedinjene Americke Države najveći donator međunarodne organizacije.

Deklaraciju je potpisalo 130 od 193 zemalja članica.       

Izvor: Agencije