Lavrov: SAD neće napasti Sjevernu Koreju jer posjeduje nuklearne bombe

Lavrov je naglasio da se sadašnja kriza mogla riješiti blažim pristupom. (EPA)
Lavrov je naglasio da se sadašnja kriza mogla riješiti blažim pristupom. (EPA)

Sjedinjene Američke Države neće izvesti zračne napade na Sjevernu Koreju jer znaju da Pjongjang posjeduje nuklearne bombe, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Amerikanci neće izvesti zračne napade na Sjevernu Koreju jer sa sigurnošću znaju da ona posjeduje nuklearne bombe”, rekao je u razgovoru za ruski kanal NTV u nedjelju.

“Ne branim Sjevernu Koreju, samo kažem da se gotovo svi slažu s tom analizom”, prenosi Hina.

Lavrov je naglasio da se sadašnja kriza mogla riješiti blažim pristupom. Zapitan o pojedinostima tog pristupa rekao je da su se “sugestijama i uvjeravanjima” mogle okončati prijetnje Pjongjanga.

“U suprotnom bi se mogli suočiti s vrlo nepredvidivom katastrofom i deseci, a možda i stotine hiljada nedužnih građana Južne Koreje, ali i Sjeverne Koreje i Japana mogli bi nastradati. Kao i Rusija i Kina koje su blizu”, dodao je.

Usijane glave

U petak je na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda ruski šef diplomatije pozvao na smirivanje situacije i rekao da je potrebna stanka da se “ohlade usijane glave”.

Lavrov je također usporedio verbalni rat koji se svakodnevno vodi između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una s borbom djece u vrtiću.

Američki predsjednik je u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti.

Kim je brzo uzvratio nazvavši Trumpa “mentalno poremećenom osobom” i zaprijetio da će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ne smiruju se tenzije na Korejskom poluotoku. Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Sjevernoj Koreji. S druge strane, zvaničnici Sjeverne Koreje prijete novim testiranjem hidrogenske bombe. Ovaj put iznad Pacifika.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO