EU traži od Londona konkretne prijedloge za Brexit

Velika Britanija, Europska unija, Parlament, Zastave
Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je da će u sljedećim danima saopćiti sve detalje o sporazumu (Reuters)

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier upozorio je da još postoje velike nesigurnosti u vezi s britanskim izlaskom iz Europske unije, te traži da Velika Britanija sljedećeg tjedna iznese konkretne prijedloge.

“Nekoliko dana od četvrtog kruga pregovora sljedećeg tjedna, osim napredaka u nekim točkama, danas još postoje velike nesigurnosti u svakoj od ključnih tema te prve faze”, rekao je Barnier u Rimu.

“U vezi s uvjetima izlaska Velike Britanije, kao i o eventualnim prijelaznim razdobljem, uvjeren sam da je moguć brz odgovor. Želimo da Velika Bitanija stavi na stol prijedloge koji omogućuju ukidanje blokade sljedećeg tjedna”, inzistirao je Barnier.

May ponudila 20 milijardi eura

Pregovori o Brexitu, koji bi u ponedjeljak trebali biti nastavljeni u Bruxellesu, nakon tri kruga stoje gotovo na mjestu jer Britanija nije iznijela konkretne prijedloge za svoj izlazak iz Unije, predviđen za ožujak 2019. godine, podsjećaju agencije.

Barnier je podsjetio da su tri prva prioriteta za Europsku uniju jamstvo prava europskih građana u Velikoj Britaniji, financijsko rješenje i granica s Irskom.

“Apsolutno je potrebno da svi građani koji žive i rade u Velikoj Britaniji mogu nastaviti živjeti kao i prije, uz jednaka prava i jednake zaštite”, podsjetio je Barnier.

Britanska premijerka Theresa May u međuvremenu je sazvala svoju vladu u pokušaju da ujedini ministre podijeljene u vezi s njezinom strategijom za Brexit, a uoči svojeg govora u Firenzi u petak.

Namjerava poručiti liderima EU-a da želi dvogodišnji tranzicijski sporazum nakon što Velika Britanija napusti Uniju.

Ministri koji vode najvažnije resore u njezinoj vladi suglasni su da je potrebno tranzicijsko razdoblje nakon što Britanija napusti europski blok, prenio je Reuters, no podijeljeni su u mišljenju koliko to razdoblje treba trajati.

May će obećati EU-u plaćanje najmanje 20 milijardi eura na ime “razvoda” od tog bloka, izvijestio je Financial Times.

Poravnanje zbog ‘razvoda’

Izostanak sporazuma o financijskom poravnanju zbog “razvoda” pokazao se kao glavni kamen spoticanja u pregovorima o Brexitu.

Mada Bruxelles nije javno iznio svoj iznos, visoki dužnosnici EU-a rekli su za AFP da se preliminarna evaluacija kreće između 60 i 100 milijardi eura.

Neto doprinos Velike Britanije u 2015. godini, posljednjoj godini za koju su dostupni podaci, iznosio je 10,75 milijardi eura, prema dokumentaciji Europske komisije i Europskog parlamenta.

Spomenuti iznos od 20 milijardi eura ukazuje na plaćanje na ime ispunjavanja obveza Velike Britanije prema sedmogodišnjem proračunu EU-a, koji traje do 2020. godine, dodaje francuska agencija.

Izvor: Agencije