Video: Spasioci se probijaju do žrtava na Portoriku

Portorikanski spasioci pokušavaju stići do zarobljenih žrtava nakon udara uragana Maria, usljed čega je došlo do pojave klizišta i nestanka električne energije.

Mnogi okruzi su bez načina komunikacije i još nije jasan razmjer štete, prenosi AP, dodavši da je uragan Maria najjači uragan koji je pogodio Portoriko u posljednjih 80 godina.

Iščupano drveće i poplave blokirale su mnoge autoputeve i ulice na otoku, što vozačima stvara velike probleme. Osim toga, uveden je policijski sat od 18 do 6 sati zbog sigurnosti stanovništva. Neki od stanovnika kreću se pomoću splavova i čamaca, jer su mnogi putevi neprohodni.

Stanje katastrofe

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je proglasio stanje velike katastrofe na Portoriku i naložio pružanje federalne pomoći, saopćila je Bijela kuća.

Federalna pomoć može obuhvatiti nepovratna sredstva za privremeni smještaj i rekonstrukciju kuća, povoljne kredite za nadoknadu neosiguranih gubitaka imovine i druge programe kako bi se pojedincima i vlasnicima firmi pomoglo da se oporave od posljedica nepogode.

Prilikom udara u Portoriko uragan Maria klasifikovan je kao kategorija pet, s vjetrovima koji su dostizali brzinu do 280 km/h, a bio je jači i od uragana Irma, koji je ranije ovog mjeseca opustošio Floridu.

Izvor: Agencije