Van der Bellen: Ne vjerujem u oružani sukob između SAD-a i S. Koreje

Van der Bellen je osudio Trumpovu kritiku na račun Irana dodajući da Teheran ispunjava u potpunosti sporazum o nuklearnim materijalima (EPA)

Predsjednik Austrije Alexander van der Bellen izjavio je danas da ne vjeruje da će doći do oružanog sukoba SAD-a i Sjeverne Koreje.

“Ne smatram to mogućim iz više razloga”, rekao je Van der Bellen za austrijsku državnu televiziju ORF nakon boravka u New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a.

Naveo je i da je uvjeren da će Trump “sa velikom vjerovatnoćom” izbjeći napad.

Istovremeno, on je oštro osudio izjavu Trumpa pred UN-om, kada je zaprijetio Pjongjangu potpunim uništenjem.

Teheran poštuje nuklearni sporazum

“Strahujem da iza toga nema nikakve strategije. Nastao je utisak da Trump nije zainteresovan za deeskalacijom konflikata, već da moramo da se brinimo zbog eskalacije”, objasnio je on.

Van der Bellen smatra da je nesigurnost u svijetu porasla, kao i opasnost od nuklearnog rata, ali ne samo u Sjevernoj Koreji, već i drugim dijelovima svijeta.

Također je osudio Trumpovu kritiku na račun Irana dodajući da Teheran ispunjava u potpunosti sporazum o nuklearnim materijalima.

Ukoliko bi se poništio sporazum bili bi ponovo na početku, a bolji sporazum nećemo imati, već samo prazne kilometre, dok se na kraju dogovori sličan sporazum kao što je učinjeno 2015. u Beču, uvjeren je on.

Izvor: Agencije