U Iraku počela ofanziva na Hawiju

Hawija se nalazi u pokrajini Kirkuk, izuzetno bogatoj naftom (AFP)

Iračke snage pokrenule su u četvrtak u zoru ofanzivu na Hawiju, jedno od dva posljednja uporišta grupe ISIL u toj zemlji.

Iz kabineta iračkog premijera Haidera al-Abadija navodi se da su operacije pokrenute samo dva dana nakon ofanzive na položaje ISIL-a u zapadnoj pokrajini Anbar.

“U zoru najavljujemo pokretanje prve etape oslobađanja Hawije, u skladu s ispunjavanjem obaveze prema našem narodu o oslobađanju čitave iračke teritorije i čišćenja od terorističkih bandi ISIL-a”, stoji u Abadijevom saopćenju.

Pozdravio je snage sigurnosti “koje vode više bitaka za oslobađanje istovremeno i postižu pobjedu za pobjedom”.

“Ovo će biti još jedna”, dodao je irački premijer.

“Neki su tvrdili da je Hawija trebala biti oslobođena prije napada na Mosul jer se u tom gradu nalazi značajan broj boraca ISIL-a. Procjenjuje se da ih ima između 1500 i 2000 i da je okrug Hawija zapravo djelovao kao ISIL-ova baza, sigurno mjesto za povlačenje”, javlja reporteka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid.

Ofanziva je započela sa sjeverozapada i jugozapada oblasti.

Jedno od posljednjih uporišta ISIL-a

Hawija, smještena u provinciji Kirkuk, bogatom naftom, 240 kilometara sjeverno od Bagdada, jedno je od posljednjih uporišta gdje se nalaze borci ISIL-a u Iraku.

Irački i koalicijski avioni pojačali su akcije zračnih napada na Hawiju ranije ovog mjeseca, usmjeravajući se na baze ISIL-a i naoružane jedinice.

Iračke snage već su ove godine osvojile sjeverne gradove Mosul i Tal Afar.

Izvor: Al Jazeera i agencije