Pad podrške Angeli Merkel, jača desničarski AfD

Prema anketi, blok Angele Merkel osvojio bi 37 posto glasova, dok bi socijaldemokrate dobili 22 posto (AP)

Podrška konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel opala je za jedan procentni poen tri dana uoči izbora, na kojima se očekuje da će ona osvojiti četvrti mandat, dok je podrška krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku porasla za dva poena, pokazuje u četvrtak objavljena anketa.

Prema anketi GMS-a, blok Angele Merkel osvojio bi 37 posto glasova, dok bi socijaldemokrate, njen glavni protivnik, dobili 22 posto, koliko je i ranije predviđeno, prenosi agencija Reuters.

Podrška AfD-u, za koji se predviđa kako će po prvi put ući u donji dom Bundestaga, porasla je na 10 posto, dok Stranka slobodnih demokrata i radikalna ljevica imaju po devet, a Zelena partija osam procenata.

Fragmentiranje političke scene

Dodavanjem elementa neizvjesnosti, međutim, anketa predviđa kako će broj onih koji neće glasati ili koji su neopredijeljeni iznositi 34 posto, što je više od 29 procenata koji nisu glasali na prošlom izborima prije četiri godine.

Kako je ranije objavljeno, antiimigracijska i antiislamska stranka AfD bit će, po svemu sudeći, prva nacionalistička partija krajnje desnice koja će preskočiti cenzus od pet posto i ući u njemački parlament poslije Drugog svjetskog rata.

Sve njemačke etablirane stranke vide AfD kao marginalnu radikalnu grupu, ali njen uspon vodi ka fragmentiranju političke scene.

On bi mogao zakomplicirati formiranje buduće koalicije najvjerovatnijeg pobjednika Angele Merkel.

Izvor: Agencije