Merkel: Jasno neslaganje s Trumpom

Angela Merkel je spremna preuzeti odgovornost u pregovorima sa Sjevernom Korejom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako insistira na odlučnom rješavanju sukoba sa Sjevernom Korejom, ali za razliku od predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, isključivo mirnim, diplomatskim putem.

Ona je za njemački državni radio Deutsche Welle rekla da je protiv Trumpove prijetnje Sjevernoj Koreji.

“Moram reći, u svoje ime i u ime Vlade Njemačke: smatramo da je bilo kakvo vojno rješenje apsolutno neprimjereno i mi se zalažemo za diplomatske napore. To se mora pogurati svom snagom. Po mom mišljenju, sankcije i njihovo provođenje pravi su odgovor. Ali, sve drugo u vezi sa Sjevernom Korejom smatram pogrešnim. Zato u tome postoji jasno neslaganje s američkim predsjednikom”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je američkom predsjedniku to rekla i u telefonskom razgovoru još prije njegovog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

‘Različite grupe iz Turske’

“Mada je prostorno to jako daleko od Njemačke, to je konflikt koji i nas pogađa. Zato sam spremna, a spreman je i ministar vanjskih poslova, preuzeti odgovornost”, navela je ona.

“Imamo sporazum s Iranom, za koji smatram da je važan. To je još uvijek bolje nego da nemamo nikakav sporazum, a mi smo i učestvovali u pregovorima. To je trajalo četiri godine i na kraju je to donijelo sužavanje mogućnosti Irana da se nuklearno naoruža. I u slučaju Sjeverne Koreje, zajedno sa SAD-om, Rusijom i Kinom, moramo preći sličan put”, rekla je Merkel.

Govoreći o Turskoj, kazala je da “nas sada zabrinjava to što različite grupe iz Turske ovdje sada špijuniraju i nadziru jedne druge. To ne želimo. Ne želimo da se konflikti iz Turske prenesu u Njemačku. Mi ćemo se pobrinuti za to da sve grupe ovdje kod nas mirno i sigurno mogu živjeti.”

Izvor: Agencije