Mediji: Manafort pokušao u izbore uvući Deripasku

Paul Manafort je jedan od bliskih savjetnika koji su Donaldu Trampu pomogli da pobijedi na izborima (EPA)

Paul Manafort, bivši šef predizbornog tima američkog predsjednika Donalda Trumpa, ponudio je da Olegu Deripaski, ruskom milijarderu blisko povezanom s Kremljom, pruži informacije o predsjedničkim izborima u SAD-u održanim 2016. godine, navodi Washington Post.

Manafort je privatan razgovor s Deripaskom ponudio manje od dvije sedmice prije nego što je Trump prihvatio republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi agencija Reuters.

“Ako mu je potreban privatan informativni razgovor, možemo to srediti”, napisao je Manafort u mailu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminija, navodi WP, pozivajući se na osobe bliske toj prepisci.

‘Spletkarenje konsultanata’

Vašingtonski dnevnik tvrdi da je imao uvid u dijelove ovog maila, poslanog 7. jula 2016. godine, kao i u druge dijelove Manafortove prepiske.

Ovaj mail je među desecima hiljada dokumenata koja su dostavljena američkim istražiteljima u okviru istrage o navodnim pokušajima Rusije da utječe na prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u u Trumpovu korist i o eventualnom dosluhu nekog iz Trumpovog predizbornog tima s Moskvom s tim u vezi, napominje Reuters.

Manafortov glasnogovornik Jason Maloney rekao je za WP da nikakvih razgovora nije bilo i da je putem spornih mailova Manafort zapravo pokušavao naplatiti neotplaćene dugove.

Američki list navodi da nema dokaza da je Deripaska ikada primio Manafortovu navodnu ponudu, niti da su ikada razgovarali, dok je Deripaskin glasnogovornik rekao tom listu da ti mailovi predstavljaju spletkarenje “konsultanata u ozloglašenoj banditskoj industriji vašingtonskog političkog establišmenta”, navodi britanska agencija.

Poslovni odnosi s Janukovičem

Manafort je jedan od nekoliko bliskih savjetnika koji su Trumpu pomogli da odnese pobjedu na prošlogodišnjim izborima, a koji su sada pod istragom u okviru istrage o navodnom miješanju Rusije u američke izbore.

Šef Trumpovog predizbornog tima postao je u junu 2016. godine, ali je bio primoran podnijeti ostavku dva mjeseca kasnije, zbog navoda da je u poslovnim odnosima s bivšim liderom Ukrajine Viktorom Janukovičem, koga podržava Kremlj.

Interes za Manaforta produbilo se zbog njegovih presretnutih komunikacija s ruskim operativcima.

Izvor: Agencije