Libija: Nestalo više od 100 migranata nakon brodoloma

Prošle sedmice su libijske obalske straže spasile više od 3.000 migranata koji su pokušali preći Sredozemno more i domoći se Evrope (EPA)

Više od 100 izbjeglica i migranata nestalo je nakon brodoloma kod obala zapadnog dijela Libije, saopćila je danas mornarica ove sjevernoafričke države, prenosi agencija AFP.

Navodi se kako su spasioci pronašli najmanje sedam preživjelih migranata u srijedu nakon što su brodolomnici proveli tri dana na otvorenom moru, kazao je glasnogovornik libijske mornarice Ayub Kaseem, no nije dao više detalja.

Brodolom se desio na moru nedaleko od grada Sabratha, čvorišta ilegalne migracije ka Evropi u kojem se bilježe žestoki sukobi rivalskih oružanih grupa od nedjelje.

Hiljade spašene proteklih sedmica

Prošle sedmice su libijske obalske straže spasile više od 3.000 migranata koji su pokušali prijeći Sredozemno more i domoći se Evrope.

Italija ih je pokupila još 2.000, podsjećaju svjetske agencije.

Iako su se brojevi pokušaja izvođenja ovog opasnog putovanja u posljednje vrijeme značajno smanjili, posljednje spasilačke operacije ukazuju kako je ova migrantska ruta još uvijek veoma užurbana.

Izvor: Agencije