Kremlj krivi SAD za napad pobunjenika u Idlibu

Ruske specijalne snage pomažu sirijskim Vladinim snagama u aktuelnoj borbi protiv ISIL-a za strateški važan grad Deir ez-Zor (EPA)

Kremlj je saglasan sa procjenom ruskog Ministarstva odbrane da su Sjedinjene Američke Države imale ulogu u iniciranju napada pobunjenika u deeskalacijskoj zoni u Idlibu u Siriji, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ova (procjena događaja Kremlja) ne može se razlikovati od onoga što je izjavilo Ministarstvo odbrane. Zato nisu potrebni dodatni komentari na sve što je rečeno“, rekao je Peskov.

On je dodao kako je ruski predsjednik Vladimir Putin odmah obaviješten o incidentu.

Prethodno je danas rusko Ministarstvo odbrane saopćilo kako ruske specijalne snage pomažu sirijskim Vladinim snagama u aktuelnoj borbi protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) za strateški važan grad Deir ez-Zor u istočnoj Siriji.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je kako su sirijske demokratske snage, koje podržava SAD, granatirale vladine pozicije izvan Deir ez-Zora dva puta proteklih dana i upozorio koaliciju predvođenu SAD-om da će Moskva morati poduzeti odmazdu ukoliko ruske snage u tom području budu napadnute.

Ofanziva velikog obima

Šef odjeljenja za glavne operacije ruskog generalštaba Sergej Rudskoj rekao je u srijedu kako su naoružani napadači grupe Jabat al Nusra u utorak pokrenuli ofanzivu velikog obima protiv sirijskih snaga u deeskalacijskoj zoni u Idlibu.

Kako je dodao, ofanzivu su inicirale američke obavještajne službe kako bi zaustavile uspješno napredovanje vladinih snaga istočno od Deir ez-Zora i ta ofanziva je odbijena, prenosi TAS S. 

Troje članova ruskih specijalnih operacionih snaga su ranjena u sukobima u blizini Idliba.

Rusija je započela svoju operaciju kako bi podržala ofanzivu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv ISIL-a u Siriji 2015. godine, ali se većinom fokusirala na osiguravanje zračne podrške Vladinim snagama na terenu, podsjeća AP.

Agencija navodi kako se trenutno vodi trka između sirijskih Vladinih snaga i Sirijskih demokratskih snaga, koje podržava SAD za zauzimanje Deir ez-Zora, najvećeg istočnog grada u Siriji.

Izvor: Agencije