Južna Koreja: Ne želimo da Sjeverna Koreja bude uništena

Moon Jae-in je istakao da je Južna Koreja preduzela sve potrebne napore kako bi spriječila izbijanje rata (EPA)

Predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku izjavio je da njegova zemlja ne želi da Sjeverna Koreja bude uništena.

“Mi ne želimo uništenje Sjeverne Koreje. Ne želimo ni ujedinjenje dvije strane vještačkim metodama. Ako Sjeverna Koreja čak i sada poželi biti na ispravnoj strani historije, mi i međunarodna zajednica u tom smo smislu spremni pomoći”, kazao je Jae-in.

Istakao je da je Južna Koreja preduzela sve potrebne napore kako bi spriječila izbijanje rata na Korejskom poluotoku.

“Svi naši napori preduzeti su da bi spriječili izbijanje mogućeg rata i sačuvali mir. U tom smislu potrebno je oprezno razmotriti pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Ne smijemo dozvoliti da dođe do dodatne eskalacije tenzija i vojnih sukoba koje bi izazvala neka moguća pogreška”, rekao je južnokorejski predsjednik.

Istakao je da je međunarodna zajednica preduzela značajne napore kako bi se postiglo mirno rješenje, što jasno pokazuju, kako je rekao, i rezolucije koje je dosad usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Izabrati dijalog

Na kraju je poručio da režim Sjeverne Koreje treba izabrati dijalog umjesto podizanja tenzija:

“Sjeverna Koreja što prije treba odustati od nemarnih opcija koje će je odvesti u izolaciju te izabrati put dijaloga. Apelujemo na Sjevernu Koreju da odustane od neprijateljskog stava prema drugim zemljama i okonča razvoj nuklearnog programa.”

U obraćanju je tražio od svih zemalja da u potpunosti primijene sankcije Vijeća sigurnosti UN-a, dodajući da se nesporazumi mogu riješiti mirnim putem.

Izvor: Agencije