Izbore u Berlinu osiguravat će 1.500 policajaca

Zvaničnici berlinske policije i ureda federalne kriminalističke policije kažu da nema nagovještaja bilo kakvog plana za napad (EPA)

Gotovo 1.500 policajaca bit će na dužnosti u Berlinu u nedjelju, na dan izbora, na kojima se očekuje velika izlaznost birača, dok će istog dana biti zaduženi i za osiguravanje mirnog toka godišnjeg maratona.

To će za policijske snage biti pozamašan logistički izazov u organizacijskom smislu, ocjenjuje Reuters.

Policija, izborni zvaničnici i organizatori utrke u bliskim su konsultacijama u vezi s osiguravanjem grada, pogotovo nakon napada kamionom na berlinskom božićnom sajmu u decembru prošle godine i napada na maratonu u Bostonu 2013. godine. 

Nema nagovještaja da će biti napada

Zvaničnici berlinske policije i ureda federalne kriminalističke policije saopćili su da nema nagovještaja bilo kakvog plana za napad bilo tokom maratona, bilo na nekom od 1.779 birališta u Berlinu.

Izborni zvaničnici u Berlinu kažu da su poslana pisma na adrese gotovo 44.000 od 2,5 miliona glasača u tom gradu, s upozorenjem da će do 30-ak glasačkih mjesta biti teško stići zbog maratona.

Očekuje se da će se maraton završiti u ranim popodnevnim satima, dok se birališta zatvaraju u 18:00 sati po lokalnom vremenu.

Također se očekuje da će izlaznost premašiti 72,5 posto, koliko je iznosila 2013. godine, zaključuje britanska agencija.

Izvor: Agencije