Houthi: SAD, S. Arabija i UAE žele podjelu Jemena

Na skupu u Sani našlo se nekoliko stotina ljudi (AFP)

Vođa pokreta Husi u Jemenu, Abdel-Malek al-Houthi na obilježavanju treće godišnjice zauzimanja jemenske prijestonice Sane održao je provokativan govor.

Uputio je oštre kritike koalicijskim snagama na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Al-Houthi je optužio SAD, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da traže podjelu Jemena radeći s lokalnim grupama i međunarodno priznatom vladom Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

“Emirati rade za Amerikance. I dan-danas kradu jemenski prirodni plin uprkos patnjama jemenskog naroda”, kazao je Al-Houthi.

Na obilježavanju godišnjice u Sani okupile su se stotine hiljada pristalica pokreta Husi.

Jemen osjeća sve veće podjele među vladajućim grupama.

Hakim al-Masmari, urednik lista Yemen Post, izjavio je da je, uprkos velikom broju okupljenih, odsutnost Al-Houthijevih saveznika, poput stranke bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, bila primjetna.

“Ovo je vrlo jasna podjela u Sani između saveznika, u vrijeme kad se Husi okupljaju kako bi pokazali svoju snagu nakon tri godine zračnih napada”, rekao je Masmari za Al Jazeeru.

Saudijska koalicija u martu 2015. pokrenula je zračnu kampanju protiv šiitskih boraca Husa, dok je istovremeno provodila zračnu i morsku blokadu Jemena.

Husi i dalje moćni u Jemenu

“Borci pokreta Husi kontrolišu blizu 30–40 posto područja Jemena. Oni su još moćni u toj zemlji”, rekao je Masmari.

U borbama je ubijeno više od 10.000 civila.

Masmari je rekao da, iako je jasno da su odnosi između Husa i saveznika, s jedne strane, i koalicije saudijskih snaga, s druge strane, na mrtvoj tački, nema posredovanja u komunikaciji.

“UN je zaustavio svoje napore, a rezultat toga je više žrtava i više haosa u Jemenu”, istakao je urednik Yemen Posta.

Izvor: Al Jazeera