Erdogan: Nezavisni Kurdistan je nedopustiv

Recep Tayyip Erdogan: Nadam se da će Mahmud Barzan i njegov tim promijeniti pogrešnu odluku (AP)

Nezavisna kurdska država izdvojena iz Iraka ne može biti dopuštena, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pojačavajući pritisak na iračku regiju Kurdistan samo nekoliko dana uoči njihovog planiranog referenduma o nezavisnosti.

Referendum je izazvao ogorčenost centralnih vlasti u Bagdadu, a izjave Ankare koje pokazuju povećanu zabrinutost zbog referenduma.

“Definitivno nismo strana koja bi podržala takvu nezavisnu državu u Iraku. To se ne može dogoditi; nije moguće da tako nešto bude dopušteno”, rekao je Erdogan na konferenciji u New Yorku, gdje se održava Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

“Nadam se da će [čelnik autonomne regije iračkog Kurdistana Mahmud] Barzani i njegov tim promijeniti pogrešnu odluku što je prije moguće”, dodao je turski lider.

Razmatranje sankcija

Ranije je upozorio kako će zbog referenduma Turska razmotriti nametanje sankcija autonomnoj regiji Kurdistanu, na sjeveru Iraka.

Tursko nacionalno vijeće sigurnosti i Vlada razgovarat će u petak “koju vrstu sankcija možemo nametnuti, ili ćemo nametnuti”, rekao je Erdogan novinarima u New Yorku.

Turska ima brojnu kurdsku manjinu i bila je u dugogodišnjem sukobu s Radničkom partijom Kurdistana.

Iran i Sirija također su zabrinuti da bi referendum mogao ohrabriti secesionističke ideje među njihovom kurdskom manjinom.

Sjedinjene Američke Države i Irak nedavno su ponovili kako se protive referendumu.

Izvor: Agencije