Češka sprema milijarde dolara za modernizaciju vojske

Ovo će biti prvi put da će jasan, sveobuhvatan program ulaganja u vojsku biti podržan konkretnim finansijskim sredstvima (EPA)

Češki ministar odbrane Martin Stropnicky izjavio je da je Vladi ove sedmice predstavljen plan potrošnje pet milijardi američkih dolara za modernizaciju čeških kopnenih snaga do 2026. godine, uključujući blizu 2,3 milijarde dolara za nabavku 210 novih borbenih vozila pješadije.

“Pretpostavljam da će Vlada odobriti ovaj plan”, rekao je Stropnicky, a izvijestila novinska agencija CTK.

“Ovo će biti prvi put da će jasan, sveobuhvatan program ulaganja u vojsku biti podržan konkretnim finansijskim sredstvima.”

Nova borbena vozila pješadije na gusjenicama trebaju zamijeniti zastarjela sovjetska vozila BVP-2. Lokalni posmatrači smatraju da će najveći konkurenti biti Ascod, koji nudi General Dynamics European Land Systems, BAE Systems CV90, Rheinmetallov Lynx i Puma, koju proizvode njemački KMW i Rheinmetall.

Vojna potrošnja

Vlada će najvjerovatnije donijeti konačnu odluku o nabavci vozila nakon predstojećih parlamentarnih izbora, koji će se održati 20. i 21. oktobra, prenosi Defender.

Očekuje se da će ANO, politička stranka koju Stropnicky zastupa u Vladi, pobijediti na izborima.

Istraživanje javnog mnijenja objavljeno 9. septembra ukazuje na to da 28,4 posto ispitanih želi glasati za ANO, nakon čega slijedi Češka socijaldemokratska stranka s 15,7 posto podrške.

U svom izbornom programu ANO se obavezuje povećati vojnu potrošnju Češke na dva posto bruto domaćeg proizvoda do 2024. godine. Stranka također navodi da je planirana akvizicija vozila na gusjenicama jedno od “značajnih ulaganja koja će se provesti u nadolazećim godinama”.

Izvor: Agencije