Bjelorusija: Zapad ne treba strahovati od vježbi Moskve i Minska

Rusija tvrdi da su vojne vježbe, kodnog imena 'Zapad 2017', isključivo defanzivne prirode (EPA)

Bjelorusija je objavila kako Zapad ne treba strahovati od napada njenog bliskog saveznika Rusije, niti vjerovati da će Moskva za sobom ostaviti vojne snage nakon vojnih vježbi što ih provodi sa zvaničnim Minskom da bi napala zapadne susjede.

Rusija je više puta izvijestila da su vojne vježbe, kodnog imena “Zapad 2017”, koje su počele 14. septembra, isključivo defanzivne prirode te im cilj nisu treće zemlje ni grupe zemalja.

NATO je izrazio zabrinutost da bi Moskva vojne vježbe mogla iskoristiti kao pokriće za prijevoz opreme i vojnih snaga u Bjelorusiju. Savez koji predvode Sjedinjene Američke Države izvijestio je kako smatra da vježbe nisu dovoljno transparentne i da bi broj vojnika koji u njima učestvuju mogao biti mnogo veći od 12.700, koliko su najavile Moskva i Minsk.

Susjedne zemlje Rusije objavile su kako strahuju da bi Moskva vježbe mogla iskoristiti kao vježbu za moguću okupaciju susjednih država, poput Poljske, Ukrajine i tri baltičke republike, zemalja pod moskovskom vlašću u doba SSSR-a.

Ukrajina želi ući u oba saveza

Poljska i baltičke države članice su NATO-a i Evropske unije, a Ukrajina nastoji ući u oba saveza.

“Pokušaj diskreditiranja ovih vojnih vježbi izuzetno je neprofesionalan”, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

“Ne namjeravamo nikoga napasti, posebno ne Ukrajinu”, rekao je novinarima na poligonu Borisov, 75 kilometara istočno od bjeloruskog glavnog grada Minska, nakon višednevnih manevara.

“Sve snage vratit će se na odredišta s kojih su stigle”, istakao je.

Kremlj je u srijedu izvijestio o podnošenju iscrpnih informacija o vježbama prije njihovog početka kako bi se otklonile bilo kakve sumnje.

Izvor: Agencije