Vlada Holandije traži ukidanje presude o Srebrenici

Holandija je dužna isplatiti 30 posto odštete porodicama žrtava (Ustupljeno Al Jazeeri)

Holandska vlada tražila je od vrhovnog suda te zemlje da poništi presudu prema kojoj je Holandija djelomično odgovorna za smrt 300 ljudi, ubijenih u Srebrenici 1995. godine.

“Ne dijelimo mišljenje sudije da su holandski mirovnjaci UN-a postupali nezakonito i ne razumijemo kako je sud donio tu presudu”, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Claus Meyer za Reuters.

On je aludirao na presudu Apelacijskog suda iz juna ove godine u kojoj se potvrđuje presuda, a u kojoj se navodi da su holandski mirovnjaci trebali znati da će muškarci biti ubijeni ako ih primoraju da napuste bazu UN-a.

Djelomično nezakonito djelovanje

Prvostepenom presudom iz 2014. godine Holandija je proglašena odgovornom što nije spriječila ubistva približno 300 ljudi tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sud je odlučio da je država Holandija djelovala “djelomično nezakonito” u Srebrenici te da je dužna isplatiti “30 posto odštete” porodicama žrtava, javlja Reuters.

U presudi se navodi da su se holandski vojnici “ponašali nezakonito” kad su istjerali bosanske muslimane iz zgrade holandskog bataljona u Potočarima 1995, ali da ne se ne može zaključiti da su holandski vojnici bili “100 posto odgovorni za sudbinu” tih ljudi.

Izvor: Agencije